shareit

Кандидат-президентът, който говори за пениса си и обещава убийства

| от chronicle.bg, по ABC и CNN |

Филипинският кандидат-президент Родриго Дутерте се пошегува за пениса си и се закле да се оневини за масово убийство. Това са част от нещата, които станаха ясни по време вулгарната му кампания, която до момента успява да набере привърженици.

Дутерте шокира политическата среда в последните седмици, като се оказа явен лидер според социологическите проучвания дни преди изборите на 9 май. Неговата кампания е пълна с нецензурни думи и обещания да сложи край на престъпността, убивайки хиляди престъпници.

Дутерте заплаши и с прекъсване на дипломатическите отношения със САЩ и Австралия – ключови филипински партньори – защото посланиците им се изказаха срещу негова шега за изнасиване на убита австралийска мисионерка.

Говорейки пред група от топ бизнесмени в сряда, политикът защити своите сексуални забежки с думите:

„Разделих се с жена си. Не съм импотентен. Какво трябваше да направя? Да го оставя да виси завинаги?“, каза той, имайки предвид пениса си, докато тълпата избухва в смях.

„Когато взема Виагра, стои изправен“, е друга от репликите му по темата.

71-годишният Дутерте разказа по-рано в кампанията си, че има две любовници, но увери данъкоплатците, че няма да им струват много, защото ги държи в евтини общежития и ги извежда само за секс по хотели.

Той похвали и самоорганизиралите се отряди, които оперират по времето, откакто е кмет на Давао – най-големия град в южната част на Филипините. По думите му, те са отговорни за смъртта на 1 700 души. Въпреки това в други моменти напълно е отричал контакт с отрядите, които срещат международна критика от различни правозащитни организации и ООН.

Важна част от кампанията на Дутерте е обещанието да премахне престъпността в първите шест месеца от началото на президентския си мандат, нареждайки на силите за сигурност да убиват престъпници.

Той дори се зарече управлението му да бъде „кърваво“.

Дутерте обеща амнистия за войници или полицейски служители, съдени за нарушаване на човешки права. Според думите му коституцията на страната разрешава на президента да се самооневини за престъпления и каза, че ще прави това до края на мандата си.

„Родриго Дутерте е помилван за извършването на множество убийства, постанови Родриго Дутерте“, каза той по време на бизнес срещата. Оказва се, че разбиранията му срещат отклик сред класата на богатите и средната класа в страната, които се страхуват от повишаване на престъпността.

Според анализите избирателите са изкушени от образа на коравия мъж. Според филипинските закони президентът може да бъде избран само за един мандат от шест години. Дутерте среща разбиране от масовия филипински човек, фрустриран от бавното развитие на реформите. Затова и мнозина се увличат по обещанията му за бързо решение на дълбоки и тежки проблеми като престъпността и корупцията.

Коравият мъж и икономическият растеж

Почти половин век по-рано, професорът в Харвардския университет – Самюел Хъфингтън, установи противоречива връзка между ускорения икономически растеж и политическата поляризация. И ако през последните години е имало примери в много държави, за корави мъже с едностранчиви разбирания, които си проправят път сред бързоразвиващите се, но проблемни демокрации като Индонезия, Индия и Перу. Дори в САЩ може да бъде изведен такъв пример с високото доверие в Доналд Тръмп.

Във Филипините ситуацията е дори по-сложна, защото страната се развива като олигархична структура, облечена като демокрация, в която изборите са сблъсък между политически семейства. До 70% от филипинските законодатели идват от политически династии, в икономическата сфера картината е сходна. Около 40 са най-богатите фамилии в страната, които през 2011 година са погълнали около 76% от икономическите блага. Затова и не е изненада желанието на Филипините към промяна – към по-добро или по-лошо.

 
 
Коментарите са изключени за Кандидат-президентът, който говори за пениса си и обещава убийства

Повече информация Виж всички