shareit

Великобритания разреши „дизайнерските деца”

| от |

Камарата на лордовете на британския парламент прие с 280 гласа срещу 48 законопроект, който разрешава при изкуствено оплождане да се използва генетичен материал от трима души, съобщи вестник „Дейли мейл“. Страната е първата държава в света, която дава такова разрешение.

Долната камара на британския парламент одобри законопроекта на 3 февруари.

Противниците на закона предупредиха, че по този начин ще се позволи появата на хора с програмирани качества или така наречените „дизайнерски деца”. Това означава, че на практика родителите сами ще избират генетичните особености на децата си.

Дизайнерските бебета са генетично модифицирани деца, отличаващи с красота, интелигентност и не боледуват. Създаването на идеални хора от дълго време е застъпено в произведенията на научната фантастика.
При новата генна технология освен двамата родители участва и жена донор на яйцеклетка. Целта е да се отстрани рискът от малформации при нарушения в гените. Мутациите на гените в митохондрията, които се предават по майчина линия, може да предизвикат тежки болести като атрофия на мускулите, поражения на черния дроб, бъбреците, мозъка, сърцето и очите.
Учени от Нюкясъл създадоха още през 2010 г. ембрион на човека чрез генетичен материал от трима родители. Това става, като от оплодената яйцеклетка се вземат две ядра, чието съединяване образува ембрион. След това тези две ядра се пренасят в друга яйцеклетка, от която е извадено нейното ядро. Така от оплодената яйцеклетка не се пренасят гените на митохондрията. А жената донор фактически предава на бебето само 0,1% от своите гени.
Статистиката показва, че на 6500 деца едно се ражда с нарушения в гените на митохондрията. Очаква се първото дете от трима родители да се роди още през 2016 г.

 
 
Коментарите са изключени за Великобритания разреши „дизайнерските деца”