shareit

Великите любовни истории: Пол Маккартни и трите госпожи Маккартни: “Залюбих, мамо, три моми. Първата, втората, третата…”

| от Мая Вуковска | |

Сещате ли се за тази закачлива народна песен? Момъкът се колебае коя от трите гиздавели да избере за невеста, ама някак сърцето все го тегли към първата. Така ли е обаче и в случая с нашия герой днес преценете сами от разказа, който предстои.

Това е историята на легендарния бийтъл Пол Маккартни и  неговите три големи любови.

Линда – най-обичаната

Идеята за тази статия ми дойде, когато си купих маратонки на Adidas и чак като се прибрах и взех да ги разтъпквам вкъщи, забелязах, че дизайнът е дело на Стела Маккартни. Разбира се, нямаше как да не направя асоциация между логото с името на известната британска дизайнерка и още по-известните й  родители. 50-годишната Стела всъщност е едно от трите деца, които бийтълът има от първата си съпруга, американската фотографка Линда Ийстман. Но какво се случва преди да се появи тя на бял свят през 1971 г.? Ами какво – любов!

Вие къде срещнахте вашата половинка? В библиотеката или в клуб? Залагам на второто. Такъв е случаят и с Пол и Линда. Двамата се натъкват един на друг в нощния клуб The Bag O’Nails в лондонския Сохо през 1967 г.  Линда е в Англия по работа – трябва да снима музиканти за книга, която предстои да излезе под заглавието “Рок и други трибуквени думи”. След погледите им се срещат, Пол е твърдо решен да привлече вниманието на нахаканата американка и я “атакува”, тъкмо когато се кани да напусне заведението. Не казва нищо – просто блокира изхода и й казва: “Ние ще ходим в друг клуб. Искаш ли да дойдеш с нас?”

След тази първа вечер, прекарана заедно, Линда се връща в Щатите, но не само защото работата я зове. Там е и четиригодишната й дъщеричка Хедър, за която се грижи сама след раздялата със съпруга си Джоузеф. В продължение на година Пол и Линда нито се виждат, нито се чуват. Междувременно Пол се сгодява за гаджето си Джейн Ашър, обаче нещата между тях не потръгват и годежът се разтуря.

Следващата среща между бъдещите съпрузи става по време на нюйоркския гастрол на “Бийтълс” през 68-а. Вече е ясно като бял ден, че привличането между музиканта и фотографката няма да доведе до банална свалка като между рокендрол звезда и негово груупи, а до нещо по-сериозно. А какво по-сериозно от това да поканиш момичето, в което си се влюбил за 20 секунди преди повече от година, да заживее с теб отвън океана? Линда не е особено ентусиазирана да се омъжва отново, не и след проваления си първи брак, но вниманието, грижата и любовта, с която Пол се отнся към дъщеря й Хедър, я убеждават да направи тази съдбоносна стъпка.

На крилата на музиката и любовта

Wings (крила) – така се казва новият музикален проект на семейство Маккартни, след като “Бийтъл” се разпадат през 1970-та. Пол научава съпругата си Линда да свири на кийборд и заедно основават рок-група, която за кратко време се превръща в сензация. Wings издават няколко албума и се превръщат в жива антитеза на това, че една съпружеска двойка не може да прави хем добра любов, хем добър бизнес заедно. И само като се сети, че вечерта преди да се оженят са се скарали до степен, че били на косъм да отменят сватбата, на Пол и до ден днешен му настръхва косата.

Съдбата обаче е благосклонна към тях и двамата прекарват следващите 29 години в хармония и блаженство. На заплануваното като тайно подписване на 12 март 1969 г. в общинската сграда в Мерилбоун, западен Лондон се стичат толкова много зяпачи, не всичките от които обаче са празнично настроени, че се налагa полицията да ескортира двойката до колата им. Причината, поради която феновете са срещу брака на музикант, е че напоследък прекалено често жените са почнали да се намесват в делата на групата (визирайки не само Линда, но най-вече Йоко Оно) и поради това са реална заплаха за бъдещето й.

 Бракът си с Линда Пол дефинира като най-щастливия период в живота си. Освен Хедър,  която Пол осиновява, им се раждат още три деца – Мери (р. 1969), Стела (р. 1971) и Джеймс (р. 1977).

Ракът – убиецът на щастието

През 1995 г. Линда е диагностицирана с рак на гърдата. Въпреки оптимистичната й нагласа и поредицата от терапии, на които се подлага, болестта прогресира и ракът метастазира в черния дроб. Лекарите не спестяват на семейството лошата прогноза –  на Линда й остават 18 месеца живот. В най-добрия случай. На 56-годишна възраст Линда Маккартни издъхва на 17 април 1998 г. “Аз и децата бяхме до нея, когато си отиде,” споделя Пол. “Всички успяхме да се сбогуваме и да й кажем колко я обичаме. Последното нещо, което й прошепнах, беше: Представи си, че яздиш красивия си жребец Апалуза. Хубав пролетен ден е и небето е лазурно синьо… Едва довърших изречението, когато тя затвори очи и леко премина отвъд.”

На възпоменателната церемония присъстват 700 души, сред които се открояват световни звезди като Джордж Майкъл, Ринго Стар, Били Джоуъл, Елтън Джон, Питър Габриел…

В продължение на цяла година след смъртта й Пол не престава да скърби и плаче.

Хедър Милс – Отново весело звънят сватбени камбани

Пол все още се не се е възстановил напълно от загубата на любимата Линда, когато среща съпруга номер  2 на церемонията за връчване на британските награди за особени заслуги през 1999 г. Милс е бивш модел, която губи единия си крак в  ужасна катастрофа в началото на 90-те. Когато се запознават, тя е сгодена за режисьора Крис Терил, но само две седмици преди сватбата, Милс разваля годежа. Не й се налага обаче дълго време да седи необвързана, понеже Пол й предлага брак.

При това с пръстен с огромен сапфир и два диаманта. Планират да си кажат “да” на 11 юни 2002 г. на обвита в мистерия церемония. Защо мистерия? Защото поканените 300 гости до последно не знаят къде ще ги откара частния самолет, който ги чака на летище “Хийтроу.” Всички ахват, когато разбират, че сватбата и тържеството ще се състоят в истински средновековен замък в покрайнините на Глазгоу. Друга изненада (за някои сигурно неприятна) е, че менюто ще е изцяло вегетарианско!

За едни майка, за други – мащеха

Още докато са сгодени, Хедър е зорко наблюдавана от медиите. Но когато  става госпожа Маккартни, името й буквално не слиза от заглавията на таблоидите. Причината за големия интерес, разбира се, е потенциалният скандал, който всеки момент може да избухне между Стела Макартни и новата й майка. Отношенията между двете са нажежени до червено. Говори се, че Стела подозира втората жена на баща си в опортюнизъм заради всичките благинки, които се очаква да получи наготово от този брак. Пол дипломатично се държи настрана от враждата между дъщеря и мащеха и предпочита да си гледа музиката.

По време на шестгодишния брак семейството живее в имението на бийтъла в Съсекс, където Хедър често остава сама заради многобройните професионални ангажименти на съпруга си. Въпреки това обаче съпрузите намират време, за да правят опити за забременяване. След няколко спонтанни аборта Хедър най-накрая успява да изкара една успешна бременност и през октомври 2003 г. ражда дъщеря – Беатрис.

Въпреки щастливото събитие обаче бракът им започва да куца и когато става ясно, че дори профилактичната раздяла не успява да го стабилизира, Пол и Хедър решават да се разведат. Приятелски, както твърдят в официалното си изявление. Година по-късно в телевизионно интервю Милс открито обвинява Стела за проваления си брак, казвайки, че тя никога не се е интересувала от щастието на баща си и постоянно крояла зли планове как да ги раздели.

Стела отказва да коментира злостните твърдения на мащехата си. Но остава едно голямо съмнение дали все пак не е била права относно златотърсаческите намерения на Милс,. След дълго проточилото се бракоразводно дело съдът отсъжда Пол да плати на бившата си  жена 35 млн. долара.

Нанси Шевел – мъжкараната от Джърси

Още преди да финализират развода с Милс през 2008 г. бийтълът отново среща любовта. Този път тя му се явява в образа на Нанси Шевел – вице-президент на семейната транспортна компания Shevell Group. Нанси е родом от Ню Джърси и от малка си пада по момчешки занимания: вместо с кукли си играе с камиончета, а когато другите деца отиват да хранят гъските в парка, тя предпочита да се мотае из терминалите на тировете на татковата компания.

Маккартни и Шевел се запознават на парти, организирано от братовчедка на Шевел, самата Балрбара Уолтърс, в предпочитания от богатите нюйоркчани летен курорт Хемптънс. Според запознати светското събитие имало за цел да събере точно тези две гълъбчета. Замисълът на братовчедката очевидно успява, понеже между двамата наистина припламват искри и през лятото на 2007 г. започват да се срещат. В началото обаче гледат обаче да го правят дискретно – поне докато и двамата вече не са официално свободни (по онова време  Шевел също е в процес на развод с първия си съпруг).

Когато заговарят за брак, Шевел, свикнала от много млада да се грижи сама за себе си (и за парите си!), предлага да подпишат предбрачно споразумение. Маккартни обаче категорично отказва, понеже е убеден, че точно тази жена няма как да е с него заради парите му. Все пак говорим не за някаква парцаливка, а за вицепрезидент на огромен бизнес конгломерат с лична нетна стойност от 200 милиона долара!

Шевел и Макартни се женят на 11 Октомври 2011 г.

79-годишният днес бийтъл не пропуска случай да се обясни в любов в социалните медии на 61-годишната си жена. Като например това романтично излияние, подплатено с музикални метафори, по случай годишнината от брака им миналата година: “Благодаря ти за всяка една от тези девет красиви години, през които бяхме заедно. Ти си моят рок и моят рол. Ти си моята А и моята Б страна. Ти си текстът и припевът на живота ми. Обичам те. Пол”

Снимки: Wikipedia, GettyImages

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Пол Маккартни и трите госпожи Маккартни: “Залюбих, мамо, три моми. Първата, втората, третата…”

Повече информация Виж всички