shareit

В новите учебници присъствието на българските автори е над 60 на сто

| от chronicle.bg |

Промените, които се правят в съдържанието на учебниците, са в резултат на анализите на екипа на МОН и предложения на учителите. Това каза в предаването „12+3“ по БНР заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева във връзка с информациите, че знакови произведения в българската литература отпадат от учебниците.

След пресконференция днес в МОН стана ясно, че „История Славянобългарска“ на Паисий Хилендарски няма да отпадне от учебния материал, а ще се изучава в 9-и клас.

„В програмите досега „История Славянобългарска“ се е изучавала в два класа – 6-и и 10-и, но във връзка с променената структура на образованието след приемането на новия Закон за училищното и предучилищното образование, когато основно образование се завършва в 7-и клас, първи гимназиален етап е до 10-и клас, съответно се преструктурира и учебното съдържание“, уточни Кастрева.

Тя посочи, че творбите на Никола Вапцаров, за които също се заговори, че ще отпаднат, ще се изучават в 10-и, 11-и и 12-и клас, за да могат учениците не само да цитират стиховете му, а и да влязат във философията на неговите творби.

В новата структура на учебното съдържание присъствието на българските автори е над 60 на сто от всички изучавани автори, заяви заместник-министърът.

 
 
Коментарите са изключени за В новите учебници присъствието на българските автори е над 60 на сто