shareit

„Турски поток“ ще струва около 19 млрд долара

| от |

19 млрд. долара е по проект стойността на проекта за газопровода „Турски поток“, който Русия ще изгражда с Турция, съобщиха турски източници. 18 млрд. долара ще бъдат инвестирани за трасето под Черно море и останалата част за трасето по сушата. Специалистите обаче отбелязват, че изчисленията са приблизителни.

„Турски поток“ бе договорен при посещението на руския президент Владимир Путин в Анкара и се предвижда да бъде с мощност 63 млрд. кубически метра газ годишно, от които 50 млрд. ще се доставят на новия газов хъб на турско-гръцката граница.

910 км.от трасето ще преминават под Черно море, като 660 км.ще вървят по трасето на анулирания проект „Южен поток“. 260 километровото трасе по суша ще преминава през турска Тракия и ще стига до турско-гръцката граница.

„Газпром“ обяви,че планира да започне строителството на морското трасе от 1 октомври тази година, а Турция, която ще изгражда трасето по сушата, ще стартира на 15 декември.

Предвижда се „Турски поток“ да влезе в действие на 30 декември 2016 г. След пуска на първия етап се планира доставките през Украйна да бъдат напълно прекратени. А Турция да се превърне във втори по значимост доставчик на руска газ след Германия.

Нахиде Дениз, кореспондент на БНР в Истанбул

 
 
Коментарите са изключени за „Турски поток“ ще струва около 19 млрд долара