shareit

Шпионска афера във френското външно министерство

| от chronicle.bg |

Френският външен министър Лоран Фабиюс е бил шпиониран от германските тайни служби. Това съобщи радио „Берлин-Бранденбург” като се позовава на свои източници.

През последните месеци германските медии разкриха, че разузнаването е шпионирало съюзнически страни за целите на Агенцията за национална сигурност в САЩ. Стана ясно, че информацията е била използвана и от германските военни части. Шпионската драма от няколко месеца притеснява германските власти, съобщиха Франс Прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Освен френското външно министерство, германските тайни служи са подлусшвали Международния наказателен съд в Хага, УНИЦЕФ, Световната здравна организация (СЗО), ФБР, финансираното от САЩ радио „Гласът на Америка“ и много американски и европейски предприятия, включително американската отбранителна фирма „Локхийд“, франското президенство и Европейската комисия. Информацията бе разпространена от немското радио, което поясни, че е бил подлушван и дипломата Ханс-Йорк Хабер.

По конституция, Германия забранява подслушването на нейни граждани. Личният живот е чувствителна тема в Германия след шпионажа на нацисткото Гестапо и комунистическата служба за сигурност Щази, отбелязва агенцията.

Очаква се проучването на списъка с подслушваните от германското разузнаване обекти да продължи с месеци.

Шпионската афера бе разкрита през есента на 2013 г., когато се появи информация, че САЩ са подлушвали канцлера Ангела Меркел. Това предизвика силно напрежение в отношенията между Берлин и Вашингтон. Малко по-късно стана ясно, че САЩ са подслушвали и тримата френски президенти Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд.

 
 
Коментарите са изключени за Шпионска афера във френското външно министерство