САЩ обяви руски дипломати за „персона нон грата“

| от chronicle.bg |

САЩ обявиха за персона нон грата 35 „служители на руското разузнаване“. Те трябва да напуснат страната до 72 часа заедно със семействата си. Това са дипломати от руското посолство във Вашингтон и консулството в Сан Франциско.

Решението е на Президентът Барак Обама в отговор на „агресивния тормоз срещу американски длъжностни лица и кибероперациите“ на Кремъл по време на президентските избори в САЩ.

Ще бъдат закрити и два руски обекта в щатите Ню Йорк и Мериленд, тъй като са били използвани за събиране на разузнавателна информация.

Белия дом съобщава, че се въвеждат санкции срещу девет юридически и физически лица, включително две руски разузнавателни агенции и три компании, защото са предоставили материална подкрепа за кибероперациите на една от разузнавателните служби.

Според източници, цитирани от Ройтерс, експулсирането на руските дипломати е в отговор на налаган от Русия „тормоз върху американски дипломати“.

Отговорът на Кремъл

Русия ще даде адекватен отговор на новите американски санкции, които са проявление на непредвидима агресия от страна на отиващата си администрация на Белия дом. В Кремъл разчитат, че след смяната на властта във Вашинтон, „грешките“ на хората на Барак Обама ще бъдат поправени и двете страни ще стигнат до нормализиране на отношенията.

Това заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков в коментар на решението на САЩ да изгони 35 руски дипломати и да въведе още ограничения поради предполагаемата на намеса на хакерските атаки към САЩ.

„По този начин се нанасят огромни вреди на двустранните отношения, още повече, че източник на тези действия е администрация, която ще работи още три седмици“- каза Песков. Според Кремъл по този начин Обама нанася удар по външната политика на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, поставяйки го пред свършен факт.

„Със сигурност ще дадем адекватен отговор, какъв ще бъде той, ще реши руския президент Владимир Путин“ – обясни неговият говорител.

 
 
Коментарите са изключени за САЩ обяви руски дипломати за „персона нон грата“