shareit

Санкциите и нефтът: Джордж Сорос вещае фалита на Русия

| от |

Нова финансова криза в Москва обаче като рикошет ще удари по европейски банки, признава американският милиардер

Санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Руската федерация (РФ) ще имат доста по-сериозни последици поради сриването на цените на петрола. Това коментира в интервю за британския бизнес всекидневник The Financial Times (FT) световноизвестният инвеститор Джордж Сорос.

26-ят в глобалния рейтинг на милиардерите на американското сп. Forbes (с лично състояние от $23 млрд.) казва, че няма да се учуди, ако „в Русия се стигне до дефолт (фалит)“. Той призна, че санкциите оказват отрицателно въздействие и на икономиката на ЕС. Според Сорос обаче, фалитът в Русия „може силно да удари по редица европейски банки“.

Милиардерът също така е на мнение, че една финансова криза в Русия представлява за Европа «стратегическа и икономическа опасност». Според Сорос, на фона на влошаването на икономическата ситуация политиката на Москва в близкото бъдеще ще може да се превърне в „още по-агресивна и националистична“.

Въпреки изредените опасности обаче, Сорос подчерта, че не призовава „за разхлабването на санкциите“, тъй като преди това предстои да бъде освободена източната част на Украйна. Според думите му, те са „необходимото зло, което ще подтикне Русия към извеждане на войски от украинската територия“.

Припомняме, че през октомври 2014 г. Сорос излезе в американското списание The New York Review of Books със статията си „Европа, събуди се!“, в която описва защо Москва е заплаха за съществуването на целия Евросъюз. „Русия се противопоставя на онези ценности и принципи, върху които е изграден ЕС“, гласи една от сентенциите в мащабния геополитически анализ.

Според Джордж Сорос, ако РФ начело с президента Владимир Путин победи в украинския конфликт, то „ще стане много по-влиятелна и в самия ЕС и ще се превърне в потенциална заплаха за балтийските държави, в които една голяма част от населението е рускоезично“.

Николай Марченко / Снимка: Bloomberg

 
 
Коментарите са изключени за Санкциите и нефтът: Джордж Сорос вещае фалита на Русия