shareit

Пускат метрото до летището в началото на април

| от |

Столичното метро в участъка до Летище София е готово на 99% и ще бъде пуснато в началото на април. Разклонението до Бизнес парка е на 96% и ще заработи най-късно в началото на май.

Това стана ясно по време на инспекцията на строителството на метрото от министъра на транспорта, Ивайло Московски, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и изпълнителния директор на „Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев. Те направиха тестово пътуване от летището до „Цариградско шосе”, предаде БГНЕС.

„Като управляващ орган министерството продължава да подкрепя, бих казал най-успешния проект – столичното метро. Радвам се, че и Летище София всъщност става един своеобразен мултимодален транспортен център с довеждащ автомобилен и метро транспорт„, каза Ивайло Московски по време на инспекцията. „Дано икономиката на държавата да тръгне в правилната посока с по-голям растеж, за да напълним със съдържание инфраструктурата, която изграждаме„, заяви министърът.

„Статистиката за метрото е безспорна и от гледна точка на обществен интерес това е един от най-важните проекти. Над 350 хил. души ежедневно използват столичното метро„, допълни той.

Проектът за разширение на метрото в София – Етап III се финансира със средства от Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. и е разделен на 2 участъка: Лот 1 Цариградско шосе – Летище София и Лот 2 ж.к. Младост 1 – Бизнес парк в Младост 4. Той е на обща стойност 407 млн. лв., като 215 млн. от тях са по линия на Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. В обхвата на проекта са включени изграждането на 7.6 км метро линии и 7 нови метро станции.

 
 
Коментарите са изключени за Пускат метрото до летището в началото на април