shareit

Протестната вълна на лекарите нараства

| от chronicle.bg |

Към протестите на личните лекари в страната днес се включват колегите им от София. Доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари, заяви пред БНР:

Обявили сме и пред Министерството на здравеопазването, че нашите протести продължават по план. За пореден път сме поставили исканията. Някои от нещата могат да бъдат променени в приложенията в Рамковия договор – решението във връзка с прегледите по диспансеризацията на хронично болните, но доколко и как това има някаква юридическа стойност, трябва също да се види. Трябва да има нещо черно на бяло и ако то удовлетворява нашите колеги, тогава може да се мисли„.

За първи път днес ще протестират и общопрактикуващите лекари от Габровска област. В Габрово и в двете бази на Диагностично-консултативния център ще работят по два дежурни кабинета – един за деца и друг за възрастни. Осигурени са дежурни портали и в останалите общини – Севлиево, Дряново и Трявна. Това съобщи д-р Пламен Панов – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за областта. Медиците ще разлепят съобщение на кабинетите си, за да информират пациентите къде могат да се прегледат в днешния ден.

От днес се включват и личните лекари от Монтана. Дежурни кабинети, освен в областния град, ще има и в Берковица, Лом и Вършец. Според председателя на областното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Людмил Джурджов, протестът се подкрепя и от медиците в малките населени места, но те няма да стачкуват ефективно поради липса на заместници.

Несъгласието си с начина, по който се управлява здравеопазването, ще демонстрират днес и джипитата от област Кърджали. Техният протест ще продължи два часа – до 10 часа. С действията си те дават знак към министерството да даде по-голяма сигурност и свобода в първичната извънболнична помощ.

Семейните лекари във Враца излизат на тричасов ефективен протест преди обед, пред сградата на ДКЦ-1 в града. До 12 часа днес за прегледи на деца ще има дежурен педиатричен кабинет в Първа поликлиника във Враца, а възрастните се пренасочват към Спешно приемно отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ в града. Пациентите имат противоречиво мнение за лекарския протест.

Сред включващите се в протеста от днес са лекарите от всички структури и лечебни заведения в Благоевградска област. В 13:30 часа те ще проведат митинг пред поликлиниката в Благоевград. Болниците няма да правят планови операции, но във всяко отделение ще има дежурен лекар. Във всички общински центрове са осигурени кабинети, които да поемат спешни случаи. Медиците от Пиринско са категорични, че няма да приемат правилата за здравната система да бъдат наложени със силата на властовия ресурс. Внушението, че се осигуряват повече средства за здравни услуги, не кореспондира с рестрикциите, които се налагат от Министерството и Здравната каса.

Към протестите се присъединяват също медици от Варна и Пловдив. Несъгласните с нормативната уредба медици от Пловдив ще се съберат пред сградата на Регионалната здравна инспекции. Административният хаос в системата ще доведе до още по-голям отлив от желаещите да специализират обща медицина, смята председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев, който уточнява, че в момента личните лекари в града са 450.

Трети ден кабинетите на общопрактикуващите лекари в Ловеч, Луковит и Ябланица остават затворени заради обявените там безсрочни ефективни протестни действия. В Троян и Тетевен джипитата се върнаха на работа, но участват в недоволството, като спират за един час приема на пациенти.

И кабинетите на личните лекари в Русе ще бъдат затворени днес. По решение на Районната колегия на Българския лекарски съюз, ще работят само шест дежурни кабинета в града.

Четвърти ден семейни лекари в Ямбол изразяват недоволството си от състоянието на здравната система. Днес те няма да преглеждат от 11 до 13 часа, за неотложните случаи са осигурени дежурни кабинети. От регионалната структура на Сдружението на общопрактикуващите лекари са категорични, че протестът ще продължи, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Протестите в Плевен продължават с прекъсване на работа за два часа, подкрепени са от частните болници. Започна подписка за подкрепа от пациентите под мотото „Искаме реформа, не имитация“.

Снощи УС на Българския лекарски съюз прие декларация и решение за национален протестен митинг на 6-и април. Той ще се проведе от 15:00 часа на площад „Независимост“ пред Министерския съвет.

В приетата декларация се посочват конкретните искания на лекарите, сред които да бъде продължено действието на Националния рамков договор за 2015 година и да се сключи анекс, подписан от ЛС и НЗОК.

Съюзът настоява министър Москов да се извини на българските лекари за обидното отношение. Поради неясни правила за отчитане и заплащане на медицинската дейност в болничната помощ, Управителният съвет на Лекарския съюз препоръчва да спре плановият прием в болниците, се посочва още в съобщението.

 
 
Коментарите са изключени за Протестната вълна на лекарите нараства