shareit

Оставката в България оставя нерешени ключови въпроси

| от |

Премиерът на България Пламен Орешарски връчи оставката си пред парламента парламента. Този ход ще доведе до отстъпването от властта на целия кабинет след напрегната година, белязана от протести, банкова криза и конфронтации с ЕС, коментира The Wall Street Journal, цитиран от Фокус.


wsj

Оставката на правителството ще отвори пътя за президента Росен Плевнелиев да назначи временно правителство в началото на август, което ще управлява до плануваните за първия уикенд на октомври предсрочни избори.
Кабинетът на Орешарски управлява едва 421 дни от четиригодишния си мандат, но се сблъска с остро обществено недоволство след няколко спорни назначения, довели до масови протести и призиви за оставката на правителството.

Оставката оставя неразрешени няколко ключови въпроса.

През юни масово изтегляне на депозити от две банки принудиха властите да затворят четвъртия най-голям кредитор в страната.

Следващото правителство ще трябва да сключи сделка с Европейската комисия за спорните условия на договорите между България и руската „Газпром” относно българския участък на планирания проект за газопровод „Южен поток”.

Освен това България все още не е избрала свой кандидат за Европейската комисия. Очаква се този въпрос да бъде решен навреме от временното правителство за срещата на върха на ЕС през август, на която ще бъде определен съставът на Комисията.

Кабинетът на Орешарски бе близо до подписването на договор на стойност 5 милиарда долара с базираната в Пенсилвания ядрено инженерна компания Westinghouse Electric Co. за изграждането на ядрен реактор, според източници, запознати с материята. Подписването обаче е отложено заради оставката.

Reuters също акцентира на икономическия бекграунд на политическата криза в заглавието: Българският премиер напуска, а банковата криза остава нерешена. Агенцията посочва, че коалицията, водена от социалистите, е повишила минималната заплата, положила е усилия за намаляване на бюрокрацията за бизнеса и е успяла да привлече инвеститори за 1,5 млрд. евро от емисия на български еврооблигации. Но тези успехи остават в сянката на дългите протести срещу корупцията, лошата реакция при наводнението във Варна и проблемите с „Южен поток“, пише Reuters.

The Guardian добавя, че в България, най-бедната страна в ЕС, предстоят втори предсрочни избори само в рамките на 2 години. Публикацията обръща внимание на общественото недоволство срещу кабинета и маркира съвпадението, че оставката идва в денят, в който преди 12 месеца протестиращите се блокирали входовете на народното събрание в продължение на 8 часа.

BBC, от своя страна, вижда слабия резултат на социалистите на евровота като повратния момент, довел до нестабилност в управляващата коалиция. Малко пресилено, медията съобщава, че страната ни се бори с най-голямата банкова криза от десетилетия, добавя bgonair.

 
 
Коментарите са изключени за Оставката в България оставя нерешени ключови въпроси