shareit

Официално: Shell ще проучва за нефт в блок „Силистар“

| от chronicle.bg |

Министерството на енергетиката и Shell Exploration and Production подписаха договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в черноморския „Блок 1-14 Силистар“.

Договорът беше подписан от министър Теменужка Петкова и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на компанията, в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Изборът на петролния гигант за проучванията на залежи на нефт в Черно море беше направен през септември 2015 г. Компанията ще вложи в проучванията за нефт и газ в „Силистар“ 18.6 млн. евро (без ДДС) и ще заплати на държавата 4.9 млн. евро (без ДДС) бонус още с подписване на договора за търсене и проучване.

Борисов заяви, че проучването на блока е стъпка в посока на диверсификацията на източниците на газ и петрол.

„Колкото и скептици да имаше по тази тема, след като „Тотал“ влязоха да проучват находището ни „Хан Аспарух“, сега един от световните лидери в тази дейност „Шел“ влиза на „Силистар“, каза той.

За да започне реалната проучвателна дейност, е необходимо компанията да получи всички необходими разрешителни, да внесе бонусът към държавата и едва тогава ще стартира реалната процедура по проучване и търсене, обясни Теменужка Петкова.

Проучванията на „Тотал“ в „Хан Аспарух“ трябваше да започнат още този месец, но са отложени до средата на годината заради технически въпроси, заяви още министърът на енергетиката.

 
 
Коментарите са изключени за Официално: Shell ще проучва за нефт в блок „Силистар“

Повече информация Виж всички