shareit

Обама: Нападението срещу „Шарли Ебдо“ показва, че терористите се страхуват от свободата на словото

| от |

Американският президент Барак Обама нарече атаката срещу френското списание „подла“ и „зла“. Нападението според него показва, че терористите се страхуват от свободата на словото.

Пред репортери Обама изрази своите съболезнования към парижани и Франция като цяло, заради „ужасната терористична атака“. Той обеща, че Съединените Щати ще окажат помощ на сюзника си в борбата срещу тероризма за изправяне на извършителите пред правосъдието.

Нещо, в което съм твърдо убеден, че с французите споделяме ценности. И една от тях е универсалното убеждение, че свободата на изразяването е нещо, което няма да бъде заглушено, заради неразумно насилие, каза президентът.

Обама добави, че организациите, които се попитват да извършват подобни нападения ще бъдат победени.

Телевизия NBC припомня, че през 2012-та Белият Дом разкритикува публикацията на карикатури на пророка Мохамед в „Шарли ебдо“, като ги определи за „дълбоко обидни за много хора“.

По време на брифинг тогавашният прессекретар Джей Карни постави под въпрос до колко е подходящо публикуването на подобни карикатури, но наблегна над принципа за свобода на словото и заключи, че независимо колко обидни може да са карикатурите те по никакъв начин не могат да оправдаят насилие. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Обама: Нападението срещу „Шарли Ебдо“ показва, че терористите се страхуват от свободата на словото