Най-големите расисти в Европа

| от chronicle.bg |

Изследване, направено от Харвардския университет в периода 2002-2015 година, показва кои са държавите в Европа с най-честа дискриминация на расова основа.

Текстът се базира на кратка интерактивна анкета, в която участниците свързват образи с думи. Един от компонентите включва свързването на позитивни или негативни термини с черни и бели лица. Терминологията включва думи като „добър“, „лош“ и „зъл“.

През март създателите на теста правят карта, която показва резултатите. Любопитен факт е, че според това проучване, сърбите са по-толерантни към тъмнокожите, отколкото българите. Според изследването обаче хората от всички страни са реагирали по-бавно, когато е трябвало да свързват тъмнокожи лица с позитивни описания, спрямо реакцията им при бели лица.

Изследването показва още, че макар и ние, като индивиди, да нямаме расистки възгледи, идеите, които асоциираме с расата, може да бъдат създадени от култура, която описва хората от различни етноси по определени начини. Освен това учените признават, че в проучването са сравнявани само тъмнокожи и бели лица, а отношението към различните етнически общности по места може да бъде по-сложно. Това означава, че резултатите не трябва да бъдат гледани като силни доказателства за прояви на расизъм. Освен това участвалите в проучването европейци са предимно технологично напреднали, млади англоговорящи хора. Това означава, че резултатите няма как да уловят цялостното настроение на обществото в различни държави.

Разгледайте картата – студените цветове се асоциират с ниски нива на расизъм, а топлите – с високи.

 
 
Коментарите са изключени за Най-големите расисти в Европа