Моля, не правете това с децата си

| от Цветелина Вътева |

„Майчината любов е най-силна“. „Мама те обича най-много“. „Никога няма друга жена да те обича, както аз те обичам, маме“. „Връзката между родители и техните деца е сакрална“. Чували сме тези и още много рефрени в същия дух неведнъж. Водени от божествената си любов към децата, много родители допускат несъзнавани грешки, които по-скоро вредят на хлапетата, отколкото да им помагат. Но както е казано: „Пътят към Ада е осеян с добри намерения“.

Вижте някои от най-често допусканите родителски гафове, направени „от добро“:

  • Безогледен детски шопинг

Децата обичат подаръци, безспорно. И разбира се, не е възможно родителите да се ограничат с даровете за отрочетата си само по празници. Но и подаръците, като всяко друго нещо, имат своята граница и прекрачването й прави лоша услуга на всички. Ако оставим настрана финансовото изпосталяване, засипването на детето с подаръци създава у него онова, което френският психоаналитик Жак Лакан нарича „липса на липсата“. Едно от най-важните неща за формирането на детската психика, е формирането на желание. А желанието се ражда при наличие на някаква липса. Ако малкото ви момченце има влак, самолет, робот, динозавър, Батман, Спайдърмен, танк, кран, полицейска кола, пожарна кола, лего с пирати, лего с индианци и една кукла на Елза от „Замръзналото кралство“ за всеки случай, вероятността то да се научи да желае е застрашена. А така не му правите услуга.

  • „От всичко на света, мама и тати обичат най-много теб“

Никой не се съмнява, че обичате детето си повече от всичко друго на света, най-малко самото то. Но родителите често правят грешката, след раждането на дете, да фокусират цялата си любов върху него и да неглижират отношенията помежду си. И ако мъжът ви страда от това, че правите секс веднъж на три месеца, защото малкият/малката може да чуе, или жена ви е недоволна, че не сте ходили двамата на ресторант от времето преди да качи 30 кг по време на бременността си, то вашата рожба страда най-много от липсата на засвидетелстване на обич между двамата родители. Децата имат нужда от родители, които се гледат в очите влюбено и прекарват време заедно, а не от родители, които ги затискат под тежестта на непосилната обич към тях самите.

  • Яйца от еуфорични кокошки, био череши от тайна градина в Кюстендил, екологично чисто пъдпъдъче бутче

Вероятно и вие, като повечето майки, искате детето ви да се храни с чиста, полезна храна. Медиите непрекъснато разнасят панически съобщения за замърсено месо, пластмасови плодове, милиарди Е-та в бебешките пюрета и минерална вода, обогатена с убийствени бактерии. Нормално е да подбирате храната на детето си и да се стараете то да се храни здравословно, но залитането в посока „само супер полезна храна“ обикновено не върши добра работа. Разбираемо е да лишавате хлапето от чипс, чийзбургери от McDonald`s и желирани бонбони, но ако някой в парка предложи на малкия/малката парче шоколад, не е нужно да откачате, да гледате зложелателя с убийствен поглед и да крещите с прегракнал глас, че ШОКОЛАД НЕ СЕ ЯДЕ ОТ МАЛКИ ДЕЦА! на ръба на хистерията. Нито една храна в разумни количества (с изключение на цианкалия и кренвиршите) не е фатална. А детето ви ще страда повече от строгите ограничения, отколкото от евентуалния обрив, който може да му излезе след консумирането на шоколадово яйце.

  • „Умряло ли? Не, не, котето отиде да си играе с други котки в котешкия Рай“

Светът на децата трябва да бъде по-светъл от този на възрастните, да. И естествено, не е нужно малките да научават, че терористите от ИДИЛ избиват невинни хора, а кожените палта се правят от животни, убивани с ток през аналните им отверстия. Но създавайки децата си, вие сте знаели, че живеем в свят, в който лоши хора убиват други хора, съществува месодобивна индустрия, бродят болести и в крайна сметка – има неизбежна смърт, валидна за всички. Някой ден и малките ангелчета ще се сблъскат със същата тази отвратителна реалност и колкото по-добре ги подготвите за нея – толкова по-добре за тях. Не е необходимо да се посвещавате на бруталните детайли, но ако котката на съседа умре, не казвайте на детето си, че е отишла в котешкия рай, където ще си играе с други котенца и ще хапва сьомга до края на дните си. Виждате ли? Винаги има „края на дните си“. По-добре бъдете честни.

  • „Няма невъзможни неща“

От всички абсурдни философски теории в историята на философията, тази за невъзможните неща е най-абсурдната. Дали цялата глупост тръгна от възхода на Щатите – „страната на неограничените възможности“ или от невъзможността на хората да се сблъскват с границите на съществуването си, не е ясно. Едно е сигурно – не предавайте този начин на мислене на децата си. Разбира се, следването на мечтите е жизненоважно. Целеполагането и вярата в себе си – също. Но ако искате децата ви да имат полет на мисълта, без да губят живота си в безсмислени каузи, по-добре не им внушавайте, че няма нищо невъзможно. Защото хората все още не могат да летят, машина на времето не е изобретена, човек не може да си купи Луната и не може да изпие две бутилки уиски без да има махмурлук. Хората сме лимитирани създания със срок на годност и колкото по-рано едно хлапе осъзнае този факт, толкова по-нависоко ще може да се издига, без да бъде задържано от нереалистични и неверни илюзии.

 
 
Коментарите са изключени за Моля, не правете това с децата си