shareit

Мнението на турски министър за жената предизвика буря от критики

| от |

Турският министър на здравеопазването Мехмет Мюезиноглу предизвика порой от критики в социалните медии с твърдението си, че основната „кариера“ на туркинята трябва да е майчинството пред всичко останало.

„Жените по света имат кариера на майчинството, която не е отредена на никой друг“, каза той в четвъртък в истанбулска болница, където приветства първото бебе, родило се през 2015-та година. „Майките не трябва да имат за приоритет друга кариера, освен кариерата на майчинството. Те трябва да се съсредоточат върху създаването и отглеждането на добри поколения“, цитираха го турските медии.

Думите му предизвикаха фурор в социалните медии, където много жени отприщиха гнева си заради сексистките мисли не само на министъра, а и на неговите колеги от проислямисткото турското правителство.

Тон за критике даде най-добре продаваният писател в Турция Елиф Шафак, който написа в Туитър: „При всички случаи майчинството не е кариера. Туркинята трябва сама да избере житейския си път (а не политиците отгоре)“.

Депутатката Айлин Назлиака от опозиционната Републиканска народна партия и известна защитничка на правата на жените заяви, че „възхвалата на майчинството“ е неискрено. „Те искат да поставят жената във втора класа граждани“, написа тя в Туитър. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Мнението на турски министър за жената предизвика буря от критики