Магданозът и целината предотвратяват йо – йо ефекта

| от chronicle.bg |

Йо-йо ефектът е бичът на отслабващите. Затова е особено радостна новината, че магданозът и целината могат да помогнат за елиминирането му.

Качването на килограмите след диета може да се дължи на бактерии в храносмилателната система. Докато отслабваме, свикналите на мазнини микроорганизми, се чувстват дискомфортно, но не напускат територията си. Затова, когато започнем да се храним нормално, те не могат да се наситят на любимите си мазнини и покрай тях по-лесно напълняваме. Всъщност тези „лоши“ бактерии унищожават естествените съединения в храната ни, които улесняват горенето на мазнините.

Този ефект може да бъде неутрализиран с напитки, богати на вещества, които се съдържат в плодове и зеленчуци. Това са флавоноидите, които насърчават клетките да изгарят мазнините, а не да ги натрупват. Едното от тези съединения – апигенин, е характерно за магданоза, целината, кервиза и чая от лайка. Другото – нарингенин, се среща в грейпфрута, портокалите, доматените люспи и водната мента.

Израелските учени са работили с мишки, но са убедени, че откритието им важи и за хората. Когато те им давали много флавоноиди, така че бактериите в храносмилателната им система да не могат да ги погълнат, животните напълнявали по-малко след спиране на диетата за отслабване.

Един от съавторите Еран Сегал каза, че са необходими допълнителни изследвания, които да определят на какво се дължи явлението „релапсиращо затлъстяване“.

 
 
Коментарите са изключени за Магданозът и целината предотвратяват йо – йо ефекта