shareit

LIC33 купили Виваком, Дунарит и още 4 фирми

| от |

Сделката това сме ние, основните играчи и зад нас не стои никой. Това заяви Пиер Луврие, представител на новия собственик на Виваком, Дунарит, First Digital, GARB, NURTS и AviNams, председател на УС на LIC33 и инвеститор, специализирал в частен капитал в затруднено положение в продължение на 15 г.

Групата LIC33 включва инвеститори от ЕС, които се специализират в работата на нововъзникващите пазари и в изпаднали в затруднено положение компании, предаде репортер на БГНЕС.

Освен Пиер Луврие, на брифинга на LIC33 участват и други представителни лица. Това са генерал Бертран Кавалие, старши съветник, специализирал икономическа сигурност, работил във всички съдебни разследвания с екипа си, свързани с инвестициите, направени от LIC33. Както и Брус Бауер, управляващ съдружник, с повече от 7 инвестиции на фонда в Източна Европа и Жан Жакобе, старши съветник по независимостта, специалист по преструктуриране на операциите, с опит в инвестициите.

Избрахме България, защото имаме опит в развиващите се пазари и в Източна Европа, продължи Луврие. И още: счетохме, че страната може да гарантира частната собственост и върховенството на закона. Знаете, че за всички е ясно, че страната минава през труден период и ние имаме опит във финансовите затруднения, дойдохме тук и да покрием дълговете на компанията. Поемаме бизнеса, преструктурираме активите, плащаме дълговете и инвестираме. Първото ни изчисление е, че дългът е 900 млн. евро за фирмите, които влизат в предмета на нашата нова собственост. Смятаме да превърнем тези фирми в европейски лидери. От предишен акционер сме получили небанкови активи- от Виваком поемаме 43% от компанията, естествено след законови одобрения, следващата фирма е NURTS, на която ще поемем задълженията, в пакета са и двете фирми от военната индустрия, както и фирмата за пийпълметрия и още една високотехнологична компания.

Смятаме, че NURTS ще се обедини с Виваком, придобиваме почти 100% от Дунарит и AviNams, заяви Брус Бауер, управляващ съдружник. Ще придобием и няколко по-малки активи, каза той. Нямаме намерение да намаляваме разходи, да съкращаваме персонал, искаме да купим и да задържим това, което сме купили, да инвестираме печалбите във фирмата и да наемем нови хора, посочи той.

Смятаме да спазим абсолютно всички ангажименти и законови правила и разпоредби, увериха новите собственици. Част от ситуацията в момента изисква прозрачност. Ще разговаряме с представители на КТБ и ще говорим не само за рефинансиране с всички акционери, за да знаят, че стратегията ни е ясна, правната структура е адекватна и ще осигурим пълна прозрачност. Вече обсъждаме въпроса с кредиторите на всички дружества, разбираме, че ще има нов закон, който ще назначи нов синдик и така ще сме сигурни, че ще можем да преценим точната стойност на задълженията. Нашият екип е свикнал да работи с всички заинтересовани страни, идваме с инвестиция от 900 млн. евро и смятаме, че ще покрием задълженията и защитим интересите на българските данъкоплатци. Нашата цел е не само финансовата стабилизация и когато я постигнем ще се заемем с реинвестирането. Щом се справим със задълженията на тези дружества, то тогава ще мислим за реинвестиране. Не сме тук за два месеца, а да останем тук за дълъг период от време, потвърди Луврие. Планираме да вървим напред по отношение на всички акционери в страната, каза той.

Това е сделка, при която действаме самостоятелно- нашата фирма е самостоятелно дружество, инвеститорите са тук пред вас, няма други споразумения, това са хората, отговори Брус Бауер на първия въпрос на медиите. Искаме служителите на дружествата да останат на работа, допълни той. Няма нищо скрито, продавачът не участва в сделката- той изцяло продава активите си, продължи Бауер.

Няма външен партньор и инвеститор, заяви и Луврие. Участваме в трудни инвестиции, разбирам, че тази ситуация е трудна пред България- тук сме, за да стоим дълго, притежаваме опит за това, гарантираме прозрачност, подчерта той.

Новите собственици изразиха надежда да работят пълноценно с българското правителство. Пиер Луврие инвестира собствени пари и е независим.

БГНЕС припомня, че предишният собственик на телекома и другите компании е продал активите си срещу ангажимента от страна на инвеститора да рефинансира всички дългове, които се оценяват на около 900 милиона евро. LIC33 полагат усилия за преструктуриране на компанията, за да бъде стабилизирана.

Тази сделка е предизвикателство за мен, което посрещам с удоволствие, заяви Бертран Кавалие.

На въпрос кое е лицето, от което новите инвеститори са придобили дялове в тези фирми и дали не са подставени лица на Цветан Василев, Луврие отговори така: да, имаме сделка с г-н Василев и собствеността е изяснена от нашите адвокати. Не работим с г-н Василев, а само закупихме дялове от него, подчерта той. Вече ясно обясних, че нямаме финансови затруднения, а 900 млн. евро ще бъдат платени по определена схема, посочи той. Имаме възможности да изплатим дълговете без никакви проблеми, каза Пиер Луврие.

След въпрос за днешно изказване на вицепремиера Томислав Дончев, който заяви по БНР, че „става дума за движение в капитала на абсолютно частна компания, от една страна. От друга страна обаче, след всичко, което се случи с КТБ, държавата е в съвсем друга роля. След изплащането на гарантираните депозити, държавата има и правно, и морално основание да счита, че голяма част от активите на банката би следвало да се използват за удовлетворяване на направените разходи“, Луврие отговори:

„Нямаме пълна представа за задълженията на КТБ. В ЕС частната собственост е гарантирана, а задълженията ни ще бъдат покрити и правителството трябва да бъде спокойно, че ще заплатим всичко в пълен размер“, потвърди той. Ние не искаме някакво намаление, защото на всички нормални пазари имате инвеститор, който идва- докажете ми, че имате дълг и тогава аз ще го покрия. От това зависи какво ще изплатим. Ние сме тук, за да работим с правителството, подчерта Луврие. Правителството в наше лице ще има партньор, работили сме с много международни банки и ако тази сделка ще върви добре на 100% ще заплатим всички задължения, продължи той. Смятам, че тази операция е един подарък за правителството. Връзката ми с Русия е, че съпругата ми и дъщеря ми са рускини, отговори той на друг въпрос. Имал съм бизнес отношения с тази страна, но съм инвеститор и се подчинявам на определени правила, потвърди Луврие.

Ако правителството иска да се срещне с нас – готови сме, нямаме притеснения, добави той. Ние сме корпоративен инвеститор и не се месим в лични задължения на предишния собственик на компаниите, отговори Луврие на друг въпрос. Корпоративните субекти, на които ще изплатим приблизително 900-те млн. евро са КТБ и другите банки, а на продавача сме платили 1 евро, но цената, която плащаме за тази сделка смятаме, че е твърде висока. Изключително щастлив съм, че инвестирам в страна, член на ЕС и НАТО, заяви Луврие. Ние не сме политици, а инвеститори и не можем да коментираме слухове, отговори той на друг въпрос на медия. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за LIC33 купили Виваком, Дунарит и още 4 фирми