shareit

Крайният резултат в Шотландия: 55,3% – Не, 44,7 % – Да

| от |

В Шотландия приключи броенето на бюлетините, подадени във вчерашния референдум за независимост и окончателният резултат е 55,3% отговори „Не“ и 44,7 „Да“, съобщиха официални източници, цитирани от световните агенции.

В абсолютни цифри 2 001 926 гласували са се обявили срещу отцепването от Обединеното кралство, а за независимост на Шотландия – 1 617 989. Рекордно високо е било участието в допитването – 84,6 % от имащите право на глас. Британският премиер Дейвид Камерън поздрави лидера на агитационната кампания против независимостта на Шотландия Алистър Дарлинг „за добре свършената работа“. Той призова Великобритания „да се обедини“ след победата на противниците на отцепването, предадоха световните агенции.

„Време е нашето кралство да се обедини и да върви напред. Въпросът с независимостта на Шотландия е разрешен за едно поколение напред“, подчерта Камерън. Той обеща нови правомощия на четирите съставки на Великобритания – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Тази сутрин шотландският премиер Алекс Салмънд призна, че мнозинството граждани са гласували против отцепването от Великобритания.

Същото направи пред Би Би Си вицепремиерката и заместник-председателка на Шотландската национална партия Никола Стърджон. „Със съжаление трябва да признаем, че не получихме мнозинството, което очаквахме“, добави тя. От друга страна, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц изрази облекчение от резултата на референдума в Шотландия. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Крайният резултат в Шотландия: 55,3% – Не, 44,7 % – Да