shareit

Как да победим коварния махмурлук

| от Констанс Бонасьо |

Практиката доказа, че ако си достатъчно честен и влизайки в аптеката попиташ доблестно : „Какво имате против препиване?”, може и да ти се присмеят. Винаги се намира буден гражданин, който настойчиво предлага да спрат подмятанията по адрес на „болния”. Вероятно той е ръководен от собствения си жизнен опит. При пиенето и напиването можеш да се довериш на малко хора и да чуеш добра дума от малцина. В една жизнерадостна вечер група хора отваряли бутилка водка, която се поопънала. Най-трезвият предложил да се обърнат към институция, закриляща потребителите. По телефона прозвучал леден глас: „Ама на вас май много ви се пие!”
Та ето ни сами срещу заболяването, което ще овладеем в домашни условия.

Какво е характерно за махмурлука?

/И да не знаете от опит, сигурно сте чували/

Най-общите характеристики на това състояние са чувството на силна жажда, на безпричинна умора, гадене и световъртеж. Не е нужно да признавате: „Имам махмурлук!”, можете да се изразите завоалирано: „Имам понижено количество на кръвната захар, дължащо се на прекомерния синтез на молекули NADH (nicotinamide adenine dinucleotide).” Разбира се, видът ви, разкривената ви походка, кривогледият поглед и широко зейналата уста разкриват всичко.
Ето какво можем да направим, за да облекчим страданията:

Течности – (Помолете някого да ви сипва сокчето и водата, че вие с поомекналите си ръце ще изпотрошите целия сервиз)
Приемането на много вода и изобщо течности може да намали последиците от алкохолната нощ.
Сън – (Преди да легнете, проверете дали котката ви не е подкована, защото миналия път така здраво думкаше по пода, че не можахте да мигнете. Изгонете и пеперудата от пердето, че тя пък сякаш лети с моторче.)

Ако се наспите хубаво, също можете да преживеете махмурлука по-леко.

Здрава закуска – (Хич и не помисляйте да държите нож, дори този за масло. С тези некоординирани движения кой знае къде ще се отплесне.)
Да ви направят сандвич с пълнозърнест хляб. В него има витамин Б, мастни киселини и ще помогне на черния ви дроб да пречисти тялото. Освен това ще абсорбира алкохола, който е останал .

Ядки – (Горещо препоръчвам да не си трошите сами орехите, лешниците, бадемите или кайсиевите костилки. Това звучи като удар по собствената ви красива…вчера… глава.)

Те не само, че ще обуздаят махмурлука, но ще стабилизират кръвната захар и ще ви доставят необходимите витамини.

Джинджифил- (Не се плашете, няма да правите джинджифилови сладки. Кой би ви поверил миксер?)

Той облекчава усещането за гадене и действа като чудесно антивъзпалително средство.

Бабините рецепти – (Не звънете на баба си да я питате сега – тях отдавна трябва да сте ги записали)

Алкохолът не щади бъбреците и жлъчката. Няма да е зле да направите отвара от десетина зърна черен пипер. Почакайте течността да изстине и на няколко глътки я изпийте. (Искам да видя как ще се справите с 10 зърна – има да ги търсите по пода, да ги изпускате отново, да ви залепват по пръстите, да ви се завърти рошавата главица от стотината навеждания – накрая я преброите 1-2, я не.) Това с пипера няма как да стане – сега дребни кръгли предмети не ни трябват.
Спомняте си, че е ставало дума за зелен чай, банани, зелева или шкембе чорба, чай от женшен, студен айрян, прясно мляко, яйца . (Постарайте се да не се „лекувате”, като приемете всичко това заедно.) Не е научно доказано, че помагат. (То и наука махмурулогия няма). Ако неприятните симптоми изчезват благодарение на някое от изброените алтернативни решения, следвайте го.

Физическо натоварване и чист въздух – (Ако можете да си вържете обувките, да не се обесите с шала и да уцелите някое копче в илика – излезте. Но сега навън много опасности дебнат вашето нестабилно тяло, оловна глава, крака като преварени кренвирши и помътено съзнание )

Подобряване на настроението

От психологична гледна точка, чувството за вина от голямото прието количество алкохол влошава състоянието ви на следващата сутрин. Не се тревожете – всеки може да лепне махмурлук. Усмихнете се на огледалото – ето, всички зъбки са си на мястото. Няма страшно!

 
 
Коментарите са изключени за Как да победим коварния махмурлук