shareit

Йоджалан обяви „нова ера“ между кюрдите и Турция

| от |

Лидерът на кюрдските бунтовници Абдула Йоджалан призова кюрдите да проведат конгрес, който да сложи край напродължаващия 40-годишен конфликт с Турция, съобщава „Франс прес“.

Трябва да бъде организиран конгрес, който да сложи край на 40-годишната борба срещу Република Турция„, заявява Йоджалан в послание във връзка с кюрдската Нова година.

Посланието е прочетено в югоизточния турски град Диарбекир от прокюрдския депутат Сири Ондер. Според Йоджалан, който излежава доживотна присъда за държавна измяна на остров Мармара, започва „нова ера“ между Турция и кюрдите.

Лидерът на кюрдите подчертава, че конгресът, който трябва да включва всички кюрдски политически сили в Турция, ще реши „социална и политическа стратегия, която ще определи нашета история“.

Очаква се на конгреса да бъдат решени най-спорните въпроси: пълното изтегляне на кюрдските бойци от Турция и разоръжаването.

През февруари Йоджалан призова кюрдите да свалят оръжията си, но в днешното послание това не се споменава.

Той също така приветства като „победа“ и „нов исторически символ“ успешното изтласкване на „Ислямска държава“ от сирийския град Кобани.

Стотици хиляди се събраха в Диарбекир, за да отпразнуват кюрдската Нова година въпреки силния дъжд. Хората развявахажълти и червени кюрдски знамена, също носеха портрета на Йоджалан.

Най-малко 40 хиляди души са убити от началото на конфликта между Турция и кюрдите. Кюрдите искатсамоуправление в Югоизточна Турция. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за Йоджалан обяви „нова ера“ между кюрдите и Турция