Ина Христова спечели „Оскар“-а за илюстрации

| от chronicle.bg |

Ина Христова спечели най-престижната награда за илюстрация на иберийския полуостров Premius Junceda. 27-годишната българка получи отличието на 24 май на празнична церемония. Наградата се връчва всяка година от Професионалната асоциация на илюстраторите в Каталуня (APIC).

Ина, която живее от 5 години в Каталуния, печели вниманието на журито с уникалния си проект от артистични книги, които са част от забранената литература на XX век. Тя изработва собственоръчно всяка една от тях, а илюстрациите са към романите „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков, „Повелителят на мухите“ на Уилям Голдинг и „Лолита“ на Владимир Набоков. Всяка артистична книга съдържа по 6 илюстрации, придружени от цитати, които са направили силно впечатление на Ина.
11

Ина Христова работи половин година по този проект и ръчно печата изданието в графичната техника ситопечат. Артистичните книги, вдъхновени от бестселърите, са част от дипломната й работа за престижния колеж Massana School of Art and Design в Барселона.

Проектът й е толкова въздействащ, че е номиниран за творческата награда, която Ина в крайна сметка спечели. Повече за нея и проекта й може да научите от интервюто й за chronicle.bg тук.
1

 
 
Коментарите са изключени за Ина Христова спечели „Оскар“-а за илюстрации