shareit

Гърция върна първите 310 млн. евро на МВФ

| от |

Гърция изплати първата вноска от 310 млн. евро към Международния валутен фонд /МВФ/. До края на този месец властите в Атина трябва да върнат общо 1.5 млрд. евро на МВФ.

Останалите три вноски трябва да бъдат изплатени на 13, 16 и 20 март.

Въпреки последното споразумение с кредиторите на Гърция й недостигът на средства, основно поради спада в приходите. Финансовите нужди на Атина на месец възлизат на около 4.5 млрд. евро. 1.5 млрд. евро от тях отиват за изплащане на пенсии и заплати в публичния сектор.

Гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас съобщи, че следващата седмица ще има среща на министрите на финансите от еврозоната.

„Много е важно предстоящата среща на еврогрупата да бъде успешна и затова работим всички заедно“, каза Стурнарас след срещата си с премиера Алексис Ципрас.

Според Стурнарас няма никаква опасност за гръцките банки и че те имат адекватна капитализация и са достатъчно ликвидни. Няма опасност от отлив на депозитите, каза още той.

В рамките на четиримесечното удължено споразумение, след извършването на определени бюджетни мерки, които трябва да бъдат одобрени от кредиторите, Атина ще получи и последната транша от кредита от 7.5 млрд. евро. /БГНЕС, Ройтерс и АП

 
 
Коментарите са изключени за Гърция върна първите 310 млн. евро на МВФ