shareit

Египетският президент влезе в християнска църква за Рождество

| от |

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси стана първият лидер на Египет, който посещава християнска църковна служба в навечерието на Рождество Христово. Във вторник вечерта, той внезапно пристигна в катедралата „Свети Марко“ в сърцето на Кайро, която бе събрала хиляди копти (египетски православни християни). Той поздрави всички вярващи с празника, отбелязван от тях на 7 януари.

Вече много години 7 януари – една от най-важните дати в Коптския православен календар – е официален празник в Египет. Въпреки това, никога досега египетски президент не е присъствал на коледна служба дори не е влизал в катедралата. За осем милиона копти (толкова от гражданите в Страната на пирамидите изповядват християнството, а не официалния ислям) това посещение се превърна във важен знак.

От векове мюсюлмани и християни живеят рамо до рамо в Египет. Въпреки това религиозните въпроси неведнъж през последните десетилетия се превръщат в препъникамък и оръдие в ръцете на екстремисти, които се опитват да предизвикат омраза между съседите и да запалят вражда между религиозните общности.

Бившият египетски президент Хосни Мубарак се опитваше активно да провежда политика на религиозна толерантност, но на практика, според признанията на християните, те често се сблъскваха с открито нарушаване на правата и бяха потискани от мюсюлманското мнозинство.

Имаше и религиозно напрежение, а много от сблъсъците многократно преминаваха в открита конфронтация. Така Новогодишната служба на 1 януари 2011 за мнозина се превърна в черна дата. На този ден край църквата в Александрия избухна експлозив, който уби 24 души, които излизаха от храма след празничната литургия. Досега властите на откриха отговорни за това нападение.

По време на управлението на ислямистите, които дойдоха на власт на вълната на „революцията от 25 януари“ много християни напуснаха Египет, страхувайки се от преследване и по-нататъшно влошаване на положението си. Свалянето на „Мюсюлмански братя“ и победата на изборите за Абдел Фатах ас Сиси даде на много християни – и не само на тях – надежда за по-добро бъдеще.

Внезапната поява на Ас Сиси в катедралата по време на службата се разглежда от анализатори и наблюдатели като стъпка към „религиозна революция“ и „ясно доказателство“ за единството на египетския народ, в който не би трябвало да има разделяне по религиозен признак, както и „ясно послание“ към тези, който искат да сблъскат мюсюлмани и християни в Египет.

В трагичните дни на революцията през 2011 г., християни се притекоха в защита на мюсюлманите по време на молитва, заобикаляйки ги с жива верига срещу възможни провокации. В трудните дни на 2013 г., когато след падането на ислямистите техните поддръжници започнаха да палят и разрушават църкви в целия Египет, мюсюлманите излязоха в защита на християнските храмове.

Египтяните не се уморяват да повтарят, че всички са братя, без разделение по религиозен признак. Рождество се превърна в ярко емоционално доказателство за това. /ТАСС, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Египетският президент влезе в християнска църква за Рождество