shareit

Астрономи откриха планетна система край най-близката до Слънцето звезда

| от chronicle.bg, БТА |

Като използвал радиотелескопа АЛМА (ALMA – Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) в Чили, международен екип от астрономи установил, че край Проксима Кентавър – най-близката до Слънцето звезда, има планетна система и астероиден пояс.

Учените забелязали студен луминисцентен прах на разстояние от една до четири астрономически единици от Проксима Кентавър. „Прахът около Проксима Кентавър е много важна находка – заяви един от авторите на изследването Гилем Англада. – След откриването на земеподобната планета Проксима Б, това е първото свидетелство за съществуване на многокомпонентна планетна система, а не просто на една планета около най-близката до Слънцето звезда.“

Наблюденията показали, че по-голямата част от праха се намира в пояс, който е на разстояние няколкостотин милиона км от Проксима Кентавър. Общата маса на праха в пояса е около една стотна част от земната маса. Температурата на праха е близка до тази в Кайперовия пояс в Слънчевата система – минус 230 градуса Целзий.

Въз основа на тези данни може да се предположи, че около Проксима Кентавър има друг по-студен прашен пояс. Двата пояса са разположени по-далеч от звездата, отколкото от Проксима Б, чиято орбита е на 4 милиона км от светилото.

Разстоянието от Земята до Проксима Кентавър е 4,24 светлинни години. Температурата на повърхността на червеното джудже е два пъти по-ниска, отколкото на слънчевата повърхност, масата му е 10 пъти по-малка в сравнение със слънчевата, а светимостта му – 4 пъти по-малка.

Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal Letters.

 
 
Коментарите са изключени за Астрономи откриха планетна система край най-близката до Слънцето звезда