shareit

3D принтера спасява човешки животи

| от |

Холандски хирурзи преди време успяха да спасят живота на 22 годишна жена, заменяйки част от черепната и кутия с пластмасов имплант, който е бил разпечатан на 3D-принтер.

c8847d83c655f4bc0224f02da2e27e61
Пациентката е страдала от хронично заболяване, при което дебелината на костта в горната част на черепа се увеличава прогресивно (надебелява) от обичайните 1,5 см до 5 см. Това води до прекомерно мозъчното налягане, а от притискането се влошава и ограничава зрението. Освен това, такова заболяване е причина за силно главоболие при страдащите от това рядко заболяване.

Лекарите от опериращия екип са съобщили още, че технологията на 3D-печата е идеален способ за изработване на всякакви импланти. В тази нестандартна борба с подобни недъзи, екипът е направил преди това няколко дребни черепни операции, но за тази – фрагмента от новия череп е бил изготвен специално за въпросната пациентка. Състава от пластични материи от които се състоят „резервните части“ за тази мащабна и останалите операции не се разкрива, а също така не се споменава и дали на пациенката ще и потрябва скорошна подмяна на импланта.

По думите на останалите хирурзи – всяко едно забяване би могло да доведе до непоправими травми на мозъка или смърт на пациента и то в съвсем обозримо бъдеще.

Днес, пациентката е добре, отново е прогледнала, изчезнало е и главоболието.

(видеото не се препоръчва за хора със слаби нерви):

 
 
Коментарите са изключени за 3D принтера спасява човешки животи

Повече информация Виж всички