shareit

15 години в света на Уикипедия

| от Тихомира Дончева |

В университета един от първите уроци, които получих, беше за Уикипедия. „Не използвайте Уикипедия за източник на информация!“, „Не включвайте Уикипедия в рефенциите на есетата, защото автоматично ще получите двойка“. Антиуикпедийските коментари обаче не ограничиха моите кликания на сайта.

Какво да направя, че при всяко търсене в Google Уикипедия излиза на първо място?!

В Уикипедия може да намериш почти всичко – от готова презентация за Вазов до научнопопулярна статия за гама-лъчите. Уикипедия не е перфектна, но е мащабна и добър източник за информация, когато имаш нужда от нещо бързо, точно и ясно. Просто за единия поглед.

Затова днес и аз отбелязвам 15-я рожден ден на онлайн енциклопедията. Не е пълна и не е перфектна, често се намират правописни, пунктуационни и граматически грешки (а понякога и фактологически), но това е продукт от хората за хората.

Днес в Уикипедия има над 35 милиона статии, написани на 300 езика. Само английският вариант на сайта се посещава повече от 5 млн. пъти. Разбира се, това не достига милиардите посещения на Фейсбук, но според публикуваните статистики от Уикипедия 28% от населението на Земята не познава света без Уики.

Най-интересната характеристика на онлайн платформата за споделяне на знания е, че всеки доброволно пише и редактира статии. Редакторите доброволци достигат 80 хиляди души всеки месец. До 15 януари статиите са редактирани общо 808 187 367 пъти от Уики-обществото.

По случай своя рожден ден от Уикипедия създават класация с най-редактираните статии.

След като изгубихме личности като Тери Пратчет и Леми Килмистър, някак естествено приемаме факта, че най-редактираната статия на 2015 е тази за известните починали. По-интересна е обаче отдадеността на един писател, който редактира една и съща статия 7000 пъти.

BBC днес публика и най-редактираните статии на английски език от самото основаване на Уикипедия. Начело на класацията е бившият американски президент Джордж Буш (45 862 редакции), следван от списък с личности от Втората Световна война (42 836 редакции) и статия за Американските щати (35 742 редакции). Сред по-интересните са редакциите на страниците за самата Уикипедия (33 958 редакции), Барак Обама (24 708 редакции) и Адолф Хитлер (24 612 редакции).

Спомняйки си трудното начало, основателят на Уикипедия, Джими Уелс, споделя пред BBC, че първата версия на енциклопедията се е казвала „Нупедия“ и е била „много организирана и структурирана. Удрях си главата в стената в продължение на две години, защото знаех, че системата е твърде сложна, но не исках да се проваля.“

Уикипедия може и да не е абсолютно сигурен източник на информация, но Уикипедия е един успешен проект за свободното интернет пространство.

 
 
Коментарите са изключени за 15 години в света на Уикипедия