shareit

Трябва ли да забраним социалните мрежи?

| от chr.bg |

В началото на месеца 23-годишната порно актриса Огъст Еймс разпали война в Туитър, заради която няколко дни по-късно отне собствения си живот. Тя отказа да се снима с бисексуален мъж под предлога, че „се грижи за здравето си“. В отговор Джакстън Уийлър, въпросният мъж, написа в социалната мрежа: „Светът очаква извинението ти или да погълнеш хапче с циянид. И двата варианта са приемливи.“

Няколко дни по-късно съпругът на Еймс, порно актьорът Кевин Муур, я намери бездиханна в апартамента им.

Революции също се организират в социалните мрежи, но случаи като този на Огъст са далеч-далеч по-чести, ежедневние. Това не е ли солиден повод соцалните мрежи да се забранят?

just being so candid and one with nature and my phone and shit omg vegans amirite

Публикация, споделена от August Ames (@msmaplefever) на

Смъртта на Огъст не може да се отдаде единствено на Туитър. Тя винаги е била откровена за борбата си с депресията и сексуалните посегателства върху нея през детството й. Ясно беше, че е момичето е уязвимо и последното, което й трябва, е колективен социален бунт. Ако това се беше случило преди 15 години, Огъст още щеше да е жива.

Като автори, с колегите знаем колко агресивни, вулгарни и резки могат да са хората в интернет. Представяме си какво й е било и ви уверяваме, че не е било лесно, а в нейния случай можже би и възможно, да пренебрегне ситуацията. Не казваме, че социалните мрежи трябва да бъдат закрити адължително. Уверявааме ви обаче, че това би спасило човешки животи.

Може би ни обвинявате в преувеличаване, това не е изключено. Това не е изолиран случай – през последните години успяхме също да видим как интернет изкриви мението ни за света посредством фалшивите новини. Да, социалните мрежи са ни дали някои удобства, но може би на прекалено голяма цена.

Те спомогнаха за новият зенит на крайното дясно. Но не неонацистите докараха Огъст до самоубийство. Това бяха обикновените хора, които приеха отказа й за хомофобия, въпреки, че самата тя е снимала сцени с жени – тоест, е бисексуална.

Това показва безкрайно високите нива на злоба в интернет. Анонимноста и безконрола дават картбланш на хората да казват каквото си искат на когото си искаш без да ги е грижа за състоянието на този човек.

За тези, които не са съгласни – запитайте се, какво прави социалните мрежи толкова ценни? Какво са дали на света, което би ни накрало да загърбим цялата агресивна пасмина и леталните последствия от нея? Сигурно филтрите в Снапчат.

 
 
Коментарите са изключени за Трябва ли да забраним социалните мрежи?