shareit

Какво ще направи един хакер с Фейсбука ви

| от |

Фейсбук съобщи за пробив в системата си, който засяга общо 90 милиона потребители. Много бе!

Кому обаче са нужни 90 милиона фейсбук акаунта? Това всъщност няма значение – всички ние периодично и системно се сдобиваме с неща, които не са ни нужни и реално не искаме. Телефон, кола, дрешки. Деца… (ей, не казвам, че всички са нежелани, казвам, че инциденти се случват) И после какво им правим на тези деца? Правим им фейсбук акаунт да им го откраднат!

След като хакерът открадне акаунта и влезе в него – лошо. Първата паник-вълна идва, разбира се, от там, че той има достъп до голите ви снимки. Затова всякога ще е жива максимата: Не си показвай карантиите на някой, който не иска, за да не ги види някой, който не искаш.

Второто, което се прави задължително с чужд акаунт, е да се събере цялата поведенческа информация (пипълметрия) и съответно да се продаде на черния пазар. Това не ни удря сериозно, защото всички тук сме предклинично биполярни. Какво толкова ще открият хакерите за теб? Че харесваш едновременни страницата „Кучките на Люлин“ и страницата „Аз обичам майка си“? Че работиш във Maqmi като shef na kukite? Че си завършил Harvar? Кому е нужна тази информация? И по-важното – кому не е печално очевидна!

Третата пакост е да откраднат онлайн идентичността ви – да постват, лайкват и шерват неща от ваше име. То това си е оферта! Хакерът ще лайква и споделя разни финансово изгодни за него неща – като сайтове за хазарт и сайтове за порно. Така, сега, само двамата сме, нека си кажем честно, вие нещо друго лайквате ли? И аз не.

Истината обаче е:

Хакерът, поне този, който успява да задигне милиони акаунти от Фейсбук, е умен човек. Може би от това има нужда акаунтите ни – от умен човек. Може би Зуки и другите хора от Фейсбук виждат какви глупости пишем, един ден не са им издържали нерви и нарочно са оставили акаунтите ни да попаднат в едни по-добри ръце.

***

Разбира се, проблемът е сериозен не толкова заради това, че ще ви напакостят лично на вас, а заради това, че акаунти могат да се крадат. Пълна безопасност няма – затова внимавайте. На първо време – задължително си сменете паролата!

 
 
Коментарите са изключени за Какво ще направи един хакер с Фейсбука ви