shareit

Болежките, които не са толкова смешни

| от chronicle.bg |

Ако кажеш пред група хора, че си болен от диабет, вероятно ще срещнеш разбиране и съчувствие. Ако имаш някаква сложна диагноза, като например синдром на Сьогрен, е по-вероятно някой да те погледне с възхищение.

Ако пък си преболедувал денга треска, можеш наистина да се гордееш и с радост да разказваш на света как си вдигнал 41 градуса температура, как си видял Че Гевара да ти носи супа топчета в халюцинация, и как си разбрал защо наричат денга треската „bonebreak fever“.

В общи линии, болестите са като хората. Някои са горделиви и надути, други са по-свити и засрамени. Някои са агресивни и могат да те уморят, други са досадни до степен да искаш сам да се умориш. А трети, които ще опишем по-долу, са презряни от останалите и са се превърнали в повод за подигравки.

Нека да видим защо не заслужават такова отношение:

Хемороиди

„Никога нема да имаш хемороиди“, изпя Хазарта в легендарната песен „Колега“. И дано…не пожелавайте хемороидите дори на врага си. Тези подли разширени вени, тези патологично изродили се васкуларни образувания в аналния канал, бъкан от нервни окончания, могат да накарат човек да крещи от болка, да си оскубе косата и да си отхапе долната устна. Те извикват след себе си фобия от запек и нарушават нормалния ритъм на живот.

Гонорея

…и всички останали полово предавани болести. Колко да е смешно, пичове? Всички правят секс, просто не всички се сдобиват с някоя болест след това. Но ако се случи, е повече от неприятно. Парене, болки, секрети…нищо от това не заслужава подигравки.

Дископатия

Горката дископатия е низвергната като болест на възрастните хора, което изобщо не отговаря на истината. Дископатията (или дисковата херния) е заболяване на междупрешленния диск, който, под въздействие на различни фактори, се променя, става аморфен, прогресивно фиброзира, появават се разкъсвания и дефекти на фиброзния пръстен и хрущялните пластинки. Наблюдава се бомбиране на диска, поради мигриране на пулпозното ядро и изпъкване на фиброзния пръстен, а в напредналите случаи протрузия на диска и дори излизане на по-голяма или по-малка част от пулпозното ядро извън дисковото пространство с пълно разкъсване на фиброзния пръстен (дискова херния).

Дисковите протрузии и хернии водят не само до солидна болка и промени в чувствителността, но и до тазово-резервоарни нарушения. Колко забавно е това?

Разстройство

Ха-ха-ха. Мнооооого смешно. Разстройството не е болест, обикновено е симптом за друг проблем или пък временно състояние. И пак: колко да е забавно да си залепен за тоалетната, да имаш колики, да се потиш и като добавка към всичко това, да се чудиш как да пуснеш някакво адски death metal парче, което да заглуши всички други звуци. Ми не е забавно, сори.

Свински грип

Вярно е: медиите правят птичия, свинския пр. щамове грип да звучат смешни. Това че имат животински названия обаче не ги прави особено забавни. Ако наистина се заразите със свински грип, ви чакат много висока температура, зверска отпадналост, суха кашлица, диария, повръщане и още неща. Усложненията пък може да са ангина, септичен шок, менингит, енцефалит и подобни мноооого далечни от смешното неща.

Шизо

„Тоя май е шизо, хихихи“, „Абе нещо му хлопа дъската“, „Не е с всичкия си“, „Не е сам“, „Луд е по целата глава“ т.н. В попкултурния изказ на тъпаците нищо не е по-смешно от лудостта. Всъщност, има много малко по-малко смешни неща от шизофренията. Евентуално туморите на мозъка.

Oсвен шизофренията, на подигравки са подложени и всички останали психични разстройства и заболявания. Бедната депресия, например, присъства в езика като някаква жалка тъжовност, която удря слабите по характер, докато на фона на това, по данни на СЗО до 2020г. тя ще е втората по честота здравословна причина за инвалидизирана веднага след сърдечно-съдовите болести.

Ишиас

Милият ишиас просто звучи смешно. И подобно на дископатията, се свързва с напреднала възраст (която, кой знае защо, явно е забавна). Всъщност ишиасът представлява болка, която започва от кръста и се разлива към бедрата и краката. Дължи се на притискане или дразнене на най-дългия нерв в тялото, познат още като „седалищен нерв“. Той започва от гръбнака и продължава през бедрата, като достига до задната част на краката.

 
 
Коментарите са изключени за Болежките, които не са толкова смешни