shareit

Никола Тесла: „Тогава, когато сте сами, се раждат идеите.“

| от chronicle.bg |

Неговият живот попада в клишето. Работи сам в лабораторията си, гении създател на нови устройства, които променят света. Но геният му го изолира от света и накрая на живота си обикаля хотелските стаи. Приживе има затруднения да финансира някои от експериментите си, но след смъртта му изобретенията му променят в основи живота на планетата.

Днес повечето го познават по фамилното му име и марката автомобили, която стои зад него – Tesla. Той е Никола Тесла – един от най-великите изобретатели в историята на човечеството.

Кой е човекът, който стои зад мистичния образ на снимката горе? Вижте 11 факта, които маркират живота на този велик мъж плюс няколко негови цитата в галерията горе.

1. Никола Тесла е роден на 10 юли 1856 г. в Австрийската империя (в днешна Хърватия) и е четвъртото от пет деца. След непостоянна и несигурна академична кариера и много сменени длъжности в Европа (работи като печатар и електротехник) се мести в САЩ и започва работа за Томас Едисън през 1884 г.

2. Благодарение на Тесла човечеството се сдобива с дистанционното за телевизора, например. Откритията му предсказват или допринасят към развитието на стотици елементи от технологията, оказали голямо влияние върху ежедневието ни – неонови и флуоресцентни светлини, безжичната връзка, компютъра, смартфона, радиолъчите, лазерът, роботиката и разбира се едно от най-важните – променливият ток.

3. Занаятът е в кръвта му. „Майка ми беше изобретател в ежедневието и мисля, че би постигнала велики неща, ако не беше толкова отдалечена от модерния живот и неговите множество възможности. Тя изобретяваше и конструираше всякакви видове инструменти и устройства и също така предеше най-фините дрехи с платове изтъкани от нея.“ По-късно Тесла признава влиянието на родителите си за неговия успех.

4. Тесла живее в Ню Йорк в продължение на 60 години и следи от пребиваването му там все още стоят. Ъгълът между две улици в близост до лабораторията му днес носи името „Ъгълът на Никола Тесла“. Изобретателят работи в тази лаборатория до 1900 г., а след това строи вече известната „Tesla Tower“.

5. Получава американско гражданство през 1891 г. – годината, в която изобретява т. нар. „бобина на Тесла“. Тя представлява трансформатор, единият край на намотката на който е заземен, а вторият съединен с метално кълбо. Това устройство позволява на Тесла да изучава изменението на потенциала на Земята, ефекта на стоящите електромагнитни вълни, създадени след електрически разряд в атмосферата и възможността за предаване на електроенергия без проводници на големи разстояния. Технологията е широкоразпространена в радиото, телевизията и безжичното предаване.

6. Изпада е немилост пред своя партньор, Едисън, защото защитава предимствата на променливия ток. Едисън разпалено защитава предимствата на постоянния ток. Спорът не би бил от голямо значение, ако от победителя не зависи електроразпространението за цялото човечество. Едисън започва кампания срещу променливия ток, твърдейки, че той е опасен и може да убие хората. Тесла го контрира като публично изпраща към тялото си 250 волта ток, за да демонстрира безопасността му. Накрая, променливият ток печели „войната“.

7. Тесла създава първата водноелектрическа централа до Ниагарския водопад. Конструирането отнема три години и електричеството захранва първо домовете в близост до Бъфало. Това се случва на 16 ноември 1896 г.

8. „Тесла“ е мерна единица, измерваща силата на магнитните полета. Автомобилната компания „Тесла“ е именувана в чест на учения и изобретения от него електрически мотор.

9. През 1901 г. Тесла получава финансова подкрепа от Дж. Пиърпонт Морган, за да построи новата си лаборатория в Shoreham, Лонг Айлънд. Зданието включва известната „Tesla Tower“ – 185-метрова структура с огромен трансмитер на върха. Идеята на Тесла е да използва кулата, за да излъчва сигнали и безплатен и неограничен ток навсякъде по света.

Elektrizität

10. Въпреки големите си успехи, Тесла няма особено развит нюх на бизнесмен. Морган оттегля подкрепата си от проекта за лабораторията, защото смята, че той няма да има възвращаемост. Лабораторията е продадена по-късно на компания за производство на филми. През 1917 г. правителството на САЩ частично събаря кулата, заради опасения, че немските шпиони могат да повлияят на комуникационните канали по време на Първата световна война.

11. Към края на живота си живее в различни хотели и финансовото му състояние се влошава. Компанията, за която е работил с години се наема да му покрива престоя, в поредния хотел. През 1937 г. докато е навън една нощ, е ударен от кола и заради отказа му да посети доктор, така и не се възстановява. Никола Тесла умира от коронарна тромбоза на 7 януари 1943 г. в хотелската си стая в Ню Йорк. Докато е жив, този мъж притежава 300 патента.

 
 
Коментарите са изключени за Никола Тесла: „Тогава, когато сте сами, се раждат идеите.“