shareit

Не трябва да си купуваме нов телефон всяка година

| от chronicle.bg |

Група учени от Университета в Сейнт Андрюс се опитват да привлекат внимание към количеството химикали, които се съдържат в един телефон и в процеса на изработката му. Те създадоха специална периодична таблица, която онагледява недостига на 90 естествени елемента, много от които се използват в телефоните и телевизорите.

Работата е по проект на European Chemical Society (Европейско химическо общество), което включва около 160 000 химици. Таблицата е по случай 150 години създаването на Обществото през 1869.

Около 10 милиона телефона се изхвърлят или заменят всеки месец само в Европейския съюз.

Смартфоните са направени от около 30 химични елемента и учените изтъкват, че някои от тези елементи са в ограничено количество и свършват. Периодичната таблица беше показана и в Европейския парламент във вторник. От Обществото също така показаха и най-старата известна периодична таблица, която преди време беше открита в Университета в Сейнт Андрюс:

776982f3079d08888c9d26f1dda2769e

Дейвид Коул-Хамилтън, почетен професор по химия в Сейнт Андрюс, съветва хората да избягват да сменят телефона си всяка година, а през няколко, защото иначе последствията могат да са много тежки.

„Невероятно е, че всичко на този свят е направено от тези 90 елемента. Всеки един от тях е в ограничено количество, а някои ги използваме толкова бързо, че ще изчезнат за по-малко от 100 години. Много от тези елементи са застрашени, затова е добре да си сменяме телефоните през няколко години. Иначе – прекрасно е на 150-годишнината от периодичната таблица да я видим осъвременена за 21 век.“

 
 
Коментарите са изключени за Не трябва да си купуваме нов телефон всяка година