shareit

Brexit: Обещания и реалност

| от chronicle.bg, по New York Times |

Политическите лидери и от двете страни на дебата за излизането или оставането на Великобритания в Европейския съюз днес казват неща, доста различни от онова, изговорено преди референдума. The New York Times събира на едно място най-големите противоречия в казаното преди и след допитването.

Кога да започне процеса за излизане от ЕС

Преди вота британският премиер Дейвид Камерън, който водеше кампанията за оставане в ЕС, каза, че ще започне формалния процес за напускане на съюза веднага, изпращайки уведомление по чл. 50 от Договора за ЕС до Брюксел. Каза и че ще се опита да остане премиер.

След вота Камерън обяви, че ще подаде оставка и ще остави на приемника си да се занимае с уведомлението.

Обещаните 350 милиона паунда седмично за здраве

Преди референдума кампанията за напускане на ЕС обещаваше, че Великобритания ще може да пести 350 милиона лири седмично, които да бъдат инвестирани в Националната здравна служба, училища и настаняване. Кампанията отиде и по-далеч, обещавайки парите да бъдат използвани само за здравната служба.

След гласуването лидерите, настояващи за излизане от ЕС, като Найджъл Фарадж от UKIP и бившия кмет на Лондон Борис Джонсън твърдяха, че никога не са обещавали 350 милиона лири на седмица. Иън Дънкан Смит от Консервативната партия, който поддържаше по-рано същата теза, нарече данните „екстраполация“. Фарадж обяви, че обещанието за 350 милиона лири е една от грешките в кампанията за напускане на ЕС, а всеки, който е гласувал за напускането на съюза заради това обещание, е сгрешил.

Предупреждение за икономическа криза

Преди Джордж Озбърн предупреждаваше, че вотът за напускане на ЕС може да предизвика икономическа криза, която би изисквала правителството да приеме кризисен бюджет, съкращения в разходите и ръст на данъците.

След вота, опитвайки се да успокои финансовите пазари, които се сринаха след референдума, Озбърн обяви, че Великобритания има ресурса да овладее кризата и промените в бюджета могат да почакат, докато наследникът на Камерън поеме поста и състави нов кабинет.

Намаляване на имигрантите от Европа

Преди противниците на ЕС обещаваха постепенно намаляване на броя на имигрантите във Великобритания, които идват от други части на Европа. Според Джонсън това не можеше да се случи, ако Обединеното кралство остане в ЕС. Неговият сподвижник Майкъл Гоув обяви, че излизането от съюза ще намали броя на имигрантите до 2020 година.

След референдума позициите се обърнаха. „Честно, ако хората, които гледат това, мислят, че са гласували и сега ще има нулева имиграция от ЕС, ще бъдат разочаровани“, каза Даниел Ханан – защитник на кампанията за напускане на ЕС и евродепутат. Пред BBC той каза, че за да остане в единния европейски пазар след напускането на съюза, Великобритания ще трябва да приеме свободното движение на работници, както правят Норвегия и други държави, които не са членки.

 
 
Коментарите са изключени за Brexit: Обещания и реалност