Кучета, емута и крави: Най-нелепи войни в историята на света

Войната отдавна е скъпоструващ начин на комуникация, но въпреки това тя остава част от международната политика и общество. От убийството на Франц Фердинанд, предизвикало Първата световна война, до събитията, създали войната в Афганистан, причините за вдигане на оръжие обикновено са заплахи за нечия сигурност, просперитет или съществуване.

Тези няколко нелепи войни обаче доказват, че дори най-глупавите оправдания и недоразумения могат да доведат до бой…

Краварската война в Айова

Краварската война в Айова се провежда в окръг Седар през 1931 г. и е в отговор на противоречив закон, приет от щатския законодателен орган 2 години по-рано, с който се въвежда задължително изследване на всички млечни и месодайни крави за туберкулоза по говедата (бактерията може да се предаде на хора, които консумират заразени животински продукти).

Тестовете се извършват от ветеринарни лекари, които инжектират малко място в близост до опашката на кравите с туберкулин – производно на туберкулозната бактерия. След 72 часа се взимат резултатите и ако тестът е положителен, стойността на кравата се оценява на по-ниска сума и фермерът получава обезщетение. Местните фермери се отнасят скептично към тези тестове, тъй като смятат, че те могат да заразят кравите или да предизвикат аборт. Те също така смятат, че законът е противоконституционен. А на всичкото отгоре, Голямата депресия е в пълен ход.

Фермерите проявяват изключителна агресия към ветеринарните лекари, които извършват тестовете, и в крайна сметка нещата стават толкова ожесточени, че се налага военно положение и Националната гвардия е призована да пази мира. Скоро след това повечето фермери се подчиняват на закона и краварската война приключва.

Петрички инцидент

Демир капия, природен парк „Беласица”

Петричкият инцидент, известен още като Войната на бездомните кучета, е друг нелеп конфликт. Той също така е пример за това колко обтегнати са били отношенията между нас и гърците в началото на 1900 г. поради спорните претенции за Западна Тракия и Македония.

Съществуват редица предполагаеми причини за началото му, като според една от тях той е предизвикан от застрелването на гръцки войник, който на 18 октомври 1925 г. преминава през българската граница, докато гони бездомно куче.

Друга версия твърди, че войната започва, когато няколко български войници пресичат гръцката граница и нападат застава, убивайки капитан и часовой. Гърците отхвърлят опитите на България да нарече инцидента недоразумение и правителството поставя 48-часов ултиматум държавата сама да накаже виновните. Те също така искат официално извинение и компенсация от два милиона френски франка.

След като 48-те часа изминават без да изпълняваме исканията, Гърция изпраща войници в близкия Петрич, където започват сражения, което принуждава Лигата на нациите да се намеси и да разпореди прекратяване на огъня. На Гърция е наредено да плати на България 45 000 лири стерлинги като компенсация. Въпреки това напрежението си остава и продължава да е високо и през Втората световна война.

Свинска война

Акварел на фермата на остров Сан Хуан по време на Свинската война

Нелепата Свинска война довежда до конфликт между компанията Залива Хъдсън, британска търговска компания, базирана в Канада, и щата Вашингтон, след като дълги години двете страни спорят за собствеността на островите Сан Хуан, разположени между Вашингтон и Виктория, Британска Колумбия.

Нещата започват, когато през юни 1859 г. американец застрелва и убива прасе, собственост на служител на компанията, което той намира да рови в градината му. Направен е безуспешен опит за поправяне на положението и британските власти заплашват да арестуват всички американци на острова.

В отговор САЩ заповядват на 9-и пехотен полк, воден от капитан Джордж Пикет, да се разположи на лагер на главния остров Сан Хуан. Агресията ескалира, тъй като в района пристигат още хора, оръжия и военни кораби. До края на август близо 500 американци лагеруват в близост до овцеферма, собственост на британците. Те се защитават с 14 полеви оръдия и няколко морски оръдия от кораба Масачузетс (1845 г.). Междувременно британците използвали оръдията си, за да започнат захождане по брега на острова.

В крайна сметка британските и американските лидери преговарят за съвместнба окупация на островите, които по-късно вече са присъдени на САЩ, а последните войски са изтеглени в средата на 70-те години на XIX век.

Войната на Емутата

Войната на Емутата е един от най-нелепите конфликти, които Австралия някога е виждала. През 1932 г. страната обявява война на един от най-големите си врагове и обществен враг номер 1 – емуто.

Тази година е тежка за австралийските фермери, тъй като реколтата намалява, а икономиката се срива по време на Голямата депресия. И без това тежкото положение се изостря, когато по време на размножителния период на континента пристигат 20 000 емута. Големите птици са защитен местен вид до 1922 г., когато са прекласифицирани като „вредители“. Войници от Кралската австралийска артилерия, които са се сражавали през Първата световна война, дори се обръщат към правителството и искат доставка на оръжие, за да подпомогнат в битката си срещу пернатия враг.

Първоначалните им опити за унищожаване на популацията на емута са неуспешни, защото могат да произведат само няколко изстрела, преди цялото стадо да се разпръсне. В крайна сметка птиците излизат победители и остават в големи количества в цяла Австралия.

 
 
Коментарите са изключени за Кучета, емута и крави: Най-нелепи войни в историята на света