„Трупното цвете“ цъфти за първи път от години – и ароматът му е страшен

| от |

Екземпляр титаничен аморфофалус (Amorphophallus titanum) още известен като трупно цвете в градините Кю, Лондон, Англия, разцъфтява за първи път от години, отделяйки характерната си отблъскваща миризма.

Растението е описано за първи път през 1878 г. от италианския ботаник Одоардо Бекари, който го открива в Суматра, Индонезия. Бекари изпраща семена в няколко ботанически градини, включително в Кю, където странните растения се отглеждат и изучават вече повече от век.

Растението цъфти рядко и нередовно, но грубо казано на всеки 7-9 години според проекта Eden. Когато това се случи обаче, цветята са впечатляващи за очите… и болезнени за носа. Но след няколко кратки дни назалната мъка свършва.

„Съцветието е с гигантски размери. То се състои от лопатка, която в основата си образува тръба, в която под малките мъжки цветове са разположени малки женски цветове. Чашката се отваря следобед и през първата нощ женските цветове разцъфват“, се обяснява в статия за отглеждането им.

„На кратки интервали от време се отделя силна миризма на мърша, но само за кратък период през първата нощ, когато растението е в женската си фаза. Към края на първата нощ петурата (широка част от листото на растение) може да се затвори малко или много. През втората нощ мъжките цветове разцъфтяват, като отделят жълт прашец. На втория ден съцветието се затваря напълно и може да остане изправено още около един ден. След това съцветието пада.“

Както можете да предположите, именно зловонието на цветовете е спечелило на растението прозвището „трупно цвете“.

„По време на цъфтеж най-често описват миризмата му като на разлагащо се животно, мъртва мишка, нечистоплътно и подобно на сяра“, се обяснява в статия за съединенията, отделяни от цветето. „Въпреки че се произвеждат едновременно, отделните летливи молекули, отделяни по време на женския цъфтеж, включват: диметил дисулфид (миризма, подобна на чесън), диметил трисулфид (неприятна миризма), метил тиоацетат (сярна миризма) и изовалерианова киселина (миризма на сирене, пот).“

Миризмата, която е една от най-силните, отделяни от растенията в света, е полезна за цветето в дивата природа, тъй като му помага да привлича опрашители.

„Цветовете са способни и да се затоплят до 37 градуса по Целзий, за да заблудят допълнително насекомите“, казва пред Live Science Тим Полак, цветар в Ботаническата градина в Чикаго. „Насекомите си мислят, че цветето може да е храна, влитат вътре, разбират, че няма какво да ядат, и отлитат с прашец по краката си. Този процес осигурява непрекъснато опрашване на вида. След като разцъфне и опрашването приключи, то пада“.

В момента цветето в Кю е отворено, но няма да е отворено за дълго – обикновено цъфти само ден-два.

 
 
Коментарите са изключени за „Трупното цвете“ цъфти за първи път от години – и ароматът му е страшен

Повече информация Виж всички