Коренгал: Защо регионът се нарича „Долината на смъртта“

Между планините по границата на Пакистан и Афганистан, се намира прословутата долина Коренгал. В този район се провеждат някои от най-смъртоносните операции по време на войната срещу тероризма, включително „Червени криле“ и „Скална лавина“. В продължение на малко повече от 5 години 54 американски войници губят живота си в „Долината на смъртта“, а за проведени там бойни действия са присъдени четири медала на честта.

Сражения в Долината на смъртта

Според материал на Vanity Fair от Себастиан Юнгер, който участва в боеве в долината, регионът се смята за най-опасната част от североизточен Афганистан.

Юнгер пише в статията си: „Близо 1/5 от всички бойни действия в Афганистан се водят в тази долина, а почти 3/4 от всички бомби, хвърлени от силите на НАТО в Афганистан, са хвърлени там […] В долината Коренгал буквално няма безопасно място. Мъже са били застрелвани, докато спят в палатките си.“

По времето, когато Войната срещу тероризма достига до Коренгал, напрежението е най-високото от атаките на 11 септември насам. На 9 октомври 2004 г. президентът Хамид Карзай става първият демократично избран лидер на Афганистан.

Само 20 дни по-късно лидерът на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен публикува видеозапис, в който се подиграва на бъдещата администрация на президента на САЩ Джордж Буш-младши и поема отговорност за атентатите от 11 септември.

Екологични предизвикателства

Стръмни склонове, гъсти гори и открити пространства превръща прекосяването на долината Коренгал в кошмар. Американските войски създадоха бойни постове по откритите участъци земя, за да могат да виждат приближаващите се врагове, но това също така означаваше, че войниците са изправени пред труден път обратно през по същество стрелбище за талибанските бунтовници, криещи се в храсталаците.

Планините над тези постове пък позволяват на талибаните да атакуват отгоре с експлозиви и ракети. В един момент броят на бомбите, хвърлени в долината, надхвърля общия брой на бомбите, използвани в цял Афганистан.

Бойният пост Рестрепо е изграден при подобни условия. Американските войници се изкачваха по планините през нощта и копаеха ровове на ръка преди разсъмване, тъй като склоновете на хълмовете бяха твърде стръмни, за да се транспортират тежки машини. До изгрева на слънцето имаха малки, клети окопи, в които да легнат, преди талибаните да открият огън. Същият цикъл продължава всяка нощ в продължение на седмици и месеци.

В крайна сметка Рестрепо е завършен, но през 2010 г. е изоставен. Според „Ню Йорк Таймс“ „Закриването на заставата „Коренгал“ в провинция Кунар, която е мощен символ на някои от най-ожесточените битки в афганистанската война и потенциален предвестник на отстъплението на Америка, е мълчаливо признание, че поставянето на базата там е било скъпоструваща грешка“.

Културно разминаване

За разлика от други места в Афганистан, американските войници трудно изграждат отношения на доверие с местните жители, живеещи в около дузина села в долината. При изграждането на Рестрепо войниците казват на старейшините на селото, че искат да построят път, за да подобрят сигурността.

Командирът на ротата се опитва да обясни на селяните ползите от пътя, но афганистанците се отнасят подозрително към мотивите на американците, като смятат, че те преувеличават обещанията си.

Културното напрежение достига своя връх, когато крава се заплита в бодлива тел и войниците трябва да я убият заради раните ѝ. Местните жители твърдят, че убийството на кравата е незаконно и искат финансова компенсация, която армията обаче не иска да предостави. Цялата злополука можеше да бъде избегната, ако американските сили познаваха по-добре регионалните норми и традиции, които се различават от тези в градските центрове на Афганистан.

В крайна сметка местните възприеха американците като нашественици, което повиши напрежението и забави напредъка, постигнат срещу талибаните. Всички срещи между местните старейшини и американските войски често са враждебни и конфронтационни.

Заплахата на пакистанската граница

Долината Коренгал е разположена на границата между Пакистан и Афганистан. Покрит с гъсти гори и стръмни планински вериги, този район е бил обект на контрабанда по време на съветската окупация на Афганистан. Освен това е популярно място за набиране и обучение на терористи.

Гъстите и непроходими храсталаци, които обгръщат границата, се превръщат в идеално място за укритие на талибанските бойци, особено след като афганистанското правителство се отказва от наблюдението на района поради трудните условия в него.

Напускане на Коренгал

След години на неуспешни сражения и безпрецедентни жертви американските военни закриват заставата Коренгал на 14 април 2010 г. по заповед на генерал Стенли Маккристъл, който в периода 2003-2008 г. е бил командир на Съвместното командване на специалните операции.

След като американските сили си тръгват, талибаните почти веднага поемат контрола над региона, като на видеозаписи се вижда как бойци се събират сред останките на изоставената застава.

В началото на 2019 г. долината Коренгал беше превзета от „Ислямска държава“ след множество сблъсъци с талибанските групи. В района продължават да се водят сражения, като обучени от ЦРУ афганистански командоси се изправят срещу останалите там бойци.

 
 
Коментарите са изключени за Коренгал: Защо регионът се нарича „Долината на смъртта“