Червената армия наема слепи граждани по време на обсадата на Ленинград

След операция „Барбароса“ Червената армия прибягва до отчаяни мерки, тъй като е превъзхождана числено. Например по време на битката за Сталинград, те използват камили вместо коне.

А месеци след началото на инвазията Съветският съюз използва слепи граждани, за да защити Ленинград от германската обсада.

Обсадата на Ленинград започва на 8 септември 1941 г. и продължава до 27 януари 1944 г. По време на 872-дневната битка градът е опустошен от германските сили, което взема жертви както сред цивилното население, така и сред военните.

В началото ѝ Луфтвафе бомбардира интензивно, с което има за цел да наруши съветските вериги за доставка на храни и да предизвика повсеместен глад. Само бомбардировките на 8 септември предизвикват 178 пожара. Малко повече от седмица по-късно градът преживява най-тежката си въздушна атака през Втората световна война, като германците изпращат 276 бомбардировача. Те са разпределени в шест отделни рейда, при които загиват 1000 цивилни и са поразени 5 болници.

Бомбардировките само се засилват, докато обсадата най-накрая е вдигната, което оставя на Червената армия един логичен начин да защити града.

Защитата от въздушни набези – включително ранното откриване на пристигащите германски бомбардировачи – е от изключителна важност. В началото на войната за тази цел, наред с радарите, усилено се използват и звукови детектори. Тези странни на вид приспособления се състоят от метални тръби, прикрепени към слушалки, и се носят от мъже, които оставали в една и съща позиция часове наред, oслушвайки се и за най-малкото бръмчене на идващите самолети.

Единственият проблем беше, че тези мъже не бяха много добри в това занимание. Особено на фона на останалия околоен шум.

Съветски войници на ски минават покрай Ермитажа в Ленинград

Така през 1941 г. Червената армия решава, че трябва да подобри системата – и наема тези, които имат най-добър слух: слепите.

От 300-те слепи граждани, останали в Ленинград по време на обсадата, само 12 са избрани, поради физическите изисквания на работата.

Тези невероятни хора веднага се оказали по-ефективни от тези преди тях. Те не само успявали да определят кога идва Луфтвафе, но и често могли да определят какъв модел и колко самолета са.

Но макар да се справяли отлично с тази работа, тя далеч не била лесна. Седенето в една и съща позиция в продължение на часове и слушането на силни звуци предизвиквало скованост, ужасни мигрени и други болки в тялото. Те не са били и в опасността: двама от 12-те души са били убити по време на обсадата.

Въпреки че получават много награди за службата си, в крайна сметка мъжете се връщат към цивилния живот след войната, вместо да продължат във военните редици.

 
 
Коментарите са изключени за Червената армия наема слепи граждани по време на обсадата на Ленинград