shareit

Защо летните гуми гърмят най-често на път

| от |

Един от неприятните моменти в лятната почивка е именно тръгването на път. Приятна разходка, надяваме се с разумно шофиране и една неприятна изненада – спукана гума. Достатъчно е да обърнете внимание на пътя, за да забележите, че от време на време има по една изоставена гума. Този консуматив за всеки автомобил има една особена дарба – често решава да ни предаде по време на лятната почивка.

Според някои изчисления, между май и октомври, повечето сервизи имат кодова дума за всички шофьори „сезонът на гръмналите гуми“. Феноменът не е изненада за човек с малко повече познания относно автомобилите и тяхната поддръжка. Самият климат е достатъчно предизвикателство и ако няма особено внимание към автомобила, то шансовете да закъсате някъде или още по-лошо – да извършите ПТП е в пъти по-висок, отколкото през зимата.

Различни организации твърдят, че когато човек кара автомобила си с по-малко напомпани гуми от предвиденото, може да допринесе за допълнителното ѝ температурно нагряване, а с това да повиши и шанса на самата гума  да експлоадира, особено след като температурата на асфалта може да достигне до 60 градуса по Целзий. Това може да се случи и през зимата, но в много по-редки случаи, лятото е просто сезонът, който помага най-много за подобни инциденти.

Когато един автомобил  се движи надолу по улицата, стените на гумата започват да се огъват и да се търкат повече в асфалта, създавайки допълнително загряване. Ако налягането е правилно, то температурата ще е минимална и няма да окаже влияние. Ако налягането е по-ниско от предписаното, то тогава имаме и по-сериозно напрежение, а това в един момент минава и производствените качества.

При висока температура и висока скорост, крайният резултат е поддаване и след като имаме въздух под налягане и разпад на каучака, последната стъпка е експлоадиране на гумата. Не очаквайте някаква холивудска каскада, но пък имайте предвид, че това най-често се случва в много неприятен и неочакван момент.

Само преди две години в САЩ се установява, че има повече от 11 хиляди случая, довели до 664 фатални края. Тук идва и по-важният въпрос, какво е необходимо, за да се осигури пълната безопасност на пътя? На първо място трябва да обърнем внимание на налягането на гумите – помпането е безплатно във всяка една бензиностанция и няма да отнеме повече от 2-3 минути. Обърнете внимание и какво предписание има за налягането на гумите.

Всеки производител е посочил как точно трябва да стои колата на пътя, а точната информация се намира най-често от вътрешната страна на капака на резервоара. Има и подробно описание как трябва да са напомпани при возенето на повече пътници, при по-сериозен товар и други.

Препоръчително е да обръщате внимание на гумите по веднъж на месец. Причината е, че по време на този период можем да забележим как гумите губят по една атмосфера, поради напрежението на пътя, сблъсък с различни неравности и други. Температурата на въздуха също може да повлияе малко по-негативно на този случай.

Препоръчително е винаги да имате малък компресор със себе си. В много отношения той не е скъп и заема малко място в багажника, а когато е необходим, върши чудеса.

Експертите посочват, че има лесни методи за проверка на качеството на гумата. Ако тя е правилно напомпана и въпреки това се откриват различни подутини, ожулвания, прорези или други наранявания по стените, то може да бъдете сигурни, че при следващия скок в някоя дупка ще останете без една гума. Проверката на налягането на гумите трябва да става най-често в ранните часове, когато е по-халдно. Редно е колата да не е била карана около три часа. Ако колата е загряла, тя може да обърка самия измервател за налягането. Новите автомобили разполагат с по-добри системи и датчици за налягането, което е добро допълнение, но по-старите изискват нормална проверка. Редно е да не се доверявате напълно на системите, а да проверявате и сами, защото не винаги могат да реагират на време.

Препоръката в случай на гръмнала гума в движение е следната:

Опитайте се да останете спокойни и задръжте волана изправен. Не го въртете яростно в посока. Натискането на спирачките веднага не е изобщо препоръчително. Пуснете газта и ги използвайте едва след като стигнете до скорост от 40 километра в час. Ако сте на магистралата, потърсете безопасното място, където може да отбиете. След това изгасете автомобила, пуснете аварийките, излезте с всички от колата и потърсете помощ.

Препоръчително е да сложите триъгълника на поне 100 метра, каквото е изискването по закон, за да може и останалите шофьори да имат време да реагират. Най-важното е това да не се случва, защото в паниката никой няма да си спомни какво точно трябва да прави. Препоръчително е просто да бъдете внимателни и да поддържате автомобилите си. Проверявайте грайфера редовно и извършвайте по-сериозни проверки преди по-дълги пътувания. Тези до морето се класифицират като такива.

 
 
Коментарите са изключени за Защо летните гуми гърмят най-често на път

Повече информация Виж всички