shareit

Лесно ли е да се открадне кола с кабели, както се случваше през 90-те години

| от |

Възможно ли е един човек да открадне кола, използвайки жиците под стартера? Виждали сме тази техника, особено в някои холивудски филми и най-интересното е, че това действие изглежда толкова елементарно, че човек може да се зачуди защо не е започнал да се занимава с точно това. Както знаем, филмите нямат много общо с реалността, но нека разгледаме фактите. В много отношения кражбите на коли са показани единствено и само в телевизията, малцина изобщо говорят за тази система.

Виждали сме как човек с отвертка и клещи може да спре алармата, а след това за няколко секунди да запали двигателя и просто да изчезне.

Запалването с жици е един от най-елементарните методи, които се показват. Най-често целта е да се премине ограничението на така наречения заключващ механизъм на стартера, където механично поставяме ключ и след това трябва да завъртим, за да започне процедурата по зареждане на буталата. По-старите коли най-често нямат никакви други ограничения освен ключа, който може да бъде предоставен.

Повечето коли около 90-те години започват да получават и едно ново устройство – имобилайзер, а точно той прави кражбата на един автомобил много по-сложен за кражба, но не и невъзможен. Имобилайзерите са създадени,  за да не позволяват на системата да бъде заобиколена, особено ако нямате правилния ключ. По-старите модели, онези преди 90-те години не са получили тази опция и е много по-лесно да се стартират без ключ, а някои джамбази признават, че тогава е било повече от лесно просто да запалите автомобил с материали, закупени от близката железария.

Ако трябва да говорим за модерни автомобили, където е необходим само един бутон за запалване и липсва стандартния стартер, тогава какво точно е необходимо? Няма как да се заобиколи системата, защото тук защитите са поверени на компютър. Те се отключват с помощта на сигнал, изпратен от ключа, който притежавате. Достатъчно е да носите картата за достъп и след това спокойно може да запалите двигателя без много усилия.

Липсва заключващия цилиндър и като цяло опита да се използват жици изобщо няма да бъде успешен, по-скоро няма никакви жици. За новите автомобили, този метод е просто останал в миналото. Единствените автомобили от миналото могат да бъдат запалвани по този начин. Все пак не трябва да забравяме, че новите автомобили са защитени и не могат да бъдат откраднати. Истината е, че в много отношения точно това може да се случи, но технологията вече е различна.

Един от най-глупавите методи за кражба на автомобил е онзи, в който картата за достъп остава в колата и крадците чакат само това. Ето защо много често самият автомобил напомня, че устройството за достъп трябва да е в самия собственик. След като всичко се случва с помощта на сигнал от ключа, модерните технологии започват да прихващат същия и да го излъчват. Следователно тук говорим за хакерски атаки и един много по-елегантен метод.

В повечето случаи един хакер пуска така наречените „ping“ сигнали и се опитват да прихванат паролите, които по-късно да бъдат изпратени до автомобила. Макар и повечето експерти да твърдят, че подобни атаки могат да се извършват от значително по-малък брой хора, определено могат да се случат, особено след като пробивите в системите на конкретни автомобили могат да бъдат ударени.

Автомобилните производители продължават да ангажират някои от най-големите експерти по сигурност, за да са сигурни, че само един собственик ще притежава автомобила си. Повечето са на мнение, че ако сигурността в автомобилите преди 3 години е била на едно ниво, то днес е на много по-високо ниво, а след 5 години никой няма да има представа какво ще следва. Играта между автомобилните компании и крадците е като игра на котка и мишка.

Ако всичко изглежда не толкова розово, тогава как един човек може да защити автомобила си, особено след като говорим за модерни машини? Според експертите, новата технология може да бъде по-добре защитена, ако ключът не стои близо до стени и прозорци, където сигналът може да бъде прихванат по-лесно.

Мнозина признават, че ако го поставяте в хладилника или фризера, шансовете да редуцирате значително сигнала е още по-висок. Дори приложенията за отключване и заключване в мобилните телефони може да бъде прихващана и хаквана, следователно внимавайте как точно ги използвате.

До днес един от много сигурните методи остава гаражът, особено след като има още една ключалка, която да се премахва. Новите автомобили по никакъв начин няма да бъдат атакувани със старата технология и стартера, която беше популярна.

И един забавен факт – повече от 229 339 автомобила са били откраднати в САЩ, защото електронният ключ е бил оставен в автомобила между 1 януари 2016 г. и декември 2018 г. В Калифорния се оказва, че са рекордьори, защото там са извършени около 31 185 кражби, следвани от Флорида с 17 300, Тексас с 15 511 и други. Най-важното е просто да бъдете внимателни и да се стремите да защитавате автомобила си.

 
 
Коментарите са изключени за Лесно ли е да се открадне кола с кабели, както се случваше през 90-те години

Повече информация Виж всички