shareit

Как украински войници превърнаха комерсиални дронове в бойни машини

| от |

След като войната в Украйна продължава да се развива със страшна сила, липсата на модерно оръжие, колкото и често да забелязваме, че запада продължава да доставя най-различни техники, е значително по-бавна. Оказва се, че украинците са намерили много оригинално решение за запълване на редиците. Осъзнаваме, че боен дрон като Байрактар струва няколко милиона долара и определено е инвестиция, която няма как да бъде игнорирана. През последните няколко месеца ще открием, че дори комерсиалната техника може да предостави достатъчно възможности и бързо да се преоборудва в бойна. Какво имаме предвид?

Украински войници използват популярните фотографски дронове от класа на DJI и с леки модификации могат спокойно да го превърнат в компактен малък боен дрон. Освен за видео наблюдение, все пак повечето нови модели струват около 1500 долара и разполагат с обхват от около 10-15 километра, като в това отношение не трябва да забравяме и факта, че повечето спокойно могат да се хакват, използвайки още по-сериозен обхват. Другата добра новина е, че въпросните дронове могат да се събират спокойно в раница и разполагат с между 20 и 30 минути във въздуха. Това е повече от достатъчно за бързо разузнаване и проверка на технологията.

Още в началото на войната през февруари, украинците бяха призовани да се защитават с всичко, което имат. Забелязахме как хора правеха бензинови бомби, други помагаха за евакуацията и още много други. Домашно приготвените самоделни оръжия започнаха да предоставят най-различни и интригуващи методи, които се оказват достатъчен бич за нападателя.

Комерсиалните дронове бяха взети от магазини, други формации дори изпращаха своите напълно безплатно под формата на дарение. Благодарение на по-високото покритие, както и липсата на мобилни клетки – основен бич за обхвата на фотографските дрони.

Дори военни експерти от САЩ признават, че комерсиалните дронове са изключително евтини и с малко модификации могат да бъдат използвани един-два пъти, ако играят ролята на камикадзе. Освен това се управляват в пъти по-лесно, отколкото военен дрон, изискващ малко повече познания.

В миналото Ислямска държава също използва комерсиални дронове, впрочем колкото може да намери, но самите системи са достатъчно интелигентни. Освен това не трябва да забравяме, че Украйна успя да привлече цели взводове от доброволци, а някои нямаха абсолютно никаква военна подготовка, но с технологични познания, които започнаха да се използват в най-различни посоки, очевидно и върху дронове.

Още от февруари започнаха да излизат призиви на министерството на отбраната в Украйна да даравят своите дронове. Оказа се, че не само украинци, но и почитатели на каузата от други държави. Слоганът също е впечатляващ:

„С няколко хиляди евро, можете да унищожите техника за стотици хиляди евро, пристигащи от Русия.“

Трудно е на човек да устои на подобно предизвикателство. И точно тук хора като Райво Олев от Естония започва да прави жилетки за Украйна, тъй като работи като железар и в този момент страната има нужда от точно това се оказва много ценен ресурс. Благодарение на Райво, почти всички в армията получават каски, жилетки и дори коли с допълнителни защити. Някои от тях изпращат снимки и клипове на получените дарения, но с дроновете има дори по-лесен начин за демонстрацията е в пъти по-лесна.

Все пак повечето разполагат с добри камери, дори за нощна фотография, та дори точните попадения могат да бъдат разпространявани като много добре функционираща пропаганда. Оказва се, че качествените и професионални дронове тежат около 3 килограма, но често могат да носят до 6 килограма в тегло. При добър сигнал, повечето спокойно могат да стигнат до 10-15 километра, макар и производителя да посочва между 5 и 7 килограма.

Ценният товар е най-често снаряд от огнехвъргачка, който може да се пусне като самолетна бомба, а след това летателния апарат да се върне за презареждане. Освен това и самите войници остават благодарни и често посочват с парите на дарители какви точно са постиженията им.

Най-интересното е, че освен срещу войници, някои от по-добрите успяват да нанесат поражения срещу танкове, но за тях се изисква и доста сериозно и майсторско управление. Повечето бомби разполагат със специален механизъм за активиране, но също така откриваме и наличието на още много други допълнителни конструкции, включително и приставки, произведени от 3D принтери. Оказва се, че пуснатите гранати имат много по-свиреп ефект върху вражески позиции или бронирани машини.

По изчисления на Украйна, дарените дронове минават повече от 6000 машини. Доброволци и войници също показват как да използват техниката, следователно успехът на един малък дрон спокойно може да се мери с машина, която се произвежда за милиони.

Някои от войниците дори използват спортния режим на фотографските дронове – по-новите спокойно развиват скорости от над 100 км/ч за камикадзе мисии и имайки предвид динамиката, шансът да бъдат остреляни е изключително малък. Самите дронове летят на достатъчно високо, за да не се забелязват, а ако са хакнати, могат дори да не включват своите светлини и да се идентифицират във въздуха. Това също е особен плюс.

Според данни на военен и авиационен експерт на име Хавиер Тутелман, украинците са започнали да създават домашни бойни дронове още от 2014 г. след анексирането на Крим.

Достатъчен е един 3D принтер и няколко дрона, които да доставят малки бомби върху целите. Ако се използват и значително по-тихи перки, шансовете за забелязване стават практически нулеви. Това са машини, които в момента заменят разузнаването, артилерията и още много други места, където човешкия персонал е от изключително значение.

Единственият недостатък е, че това е аматьорска джаджа, която не може да се мери с военните технологии. Има своите ограничения и може да издържи на няколко мисии, както и на ограничено време с батерии, но дори това може да се промени с леки изменения.

По-важното е, че една такава домашна бойна единица има огромен психологически ефект, както за войниците, така и за цивилните, наблюдавайки една оригинална технологична съпротива. Куражът от следващия клип в интернет се гледа от стотици хиляди в момента, а точно това дава и възможност на други хора да предоставят своята техника за успеха. Страхът в противника също не е малък.

След като дроновете могат да бъдат практически неуязвими и невидими, всеки вражески войник обръща много внимание къде точно се намира. Психологичният елемент също е много сериозен.  

 
 
Коментарите са изключени за Как украински войници превърнаха комерсиални дронове в бойни машини

Повече информация Виж всички