Как да спорим с фен на конспиративните теории

| от |

Първият инстинкт на хората, когато се ангажират в словесен двубой с последовател на някоя конспирацията, често е да се опитат да развенчаят идеите им с фактическа и достоверна информация.

Тази пряка конфронтация обаче рядко работи. Теориите на конспирацията са убедителни и често си играят с емоциите и чувството за идентичност на хората. Дори и развенчаването им да е ефективно, трудно е да се следи колко бързо се появяват и колко широко се разпространяват. Проучване показа, че през 2015 г. и 2016 г. броят на разпространителите на конспиративни теории за вируса Зика в Twitter е два пъти повече от разобличителите.

Но изследванията за това как да се говори с вярващите в конспирациите започват да дават резултати и вече предлагат някои съвети за разговор, които да използваме с такива хора.

Тези съвети включват примерни изречения, които са единствено илюстративни – за да покажат на практика какво има предвид съветът. Не са предназначени за буквално цитиране.

Най-напред, ако искате да се обърнете към нечии конспиративни убеждения, трябва да разгледате първопричините за тях. Хората са привлечени от тези теории в опит да задоволят три психологически нужди: те искат повече сигурност, да се чувстват под контрол и да поддържат положителна представа за себе си и групата, от която са част. По време на криза, като пандемията от ковид-19 например, тези нужди са застрашени и съответно желанието на хората да осмислят света става по-спешно.

И все пак конспиративните вярвания не изглежда да задоволяват тези психологически нужди и всъщност могат да втъжнят нещата за хората, увеличавайки тяхната несигурност и безпокойство. Те не само влияят на душевното им състояние, те могат да повлияят и на поведението.

Например, конспираторите срещу ваксините – идеята, че фармацевтичните компании прикриват опасностите от ваксините – съобщават за по-негативно отношение към ваксинациите въобще и повишено чувство на безсилие един месец след като са се обвързали с теорията. Затова е толкова важно да се достигне до вярващите в конспирацията.

Какво знаем

Един важен инструмент за намаляване на конспиративните вярвания е силата на социалните норми. Хората надценяват колко много други хора вярват в конкретна конспирация, което влияе върху това колко интензивно сами те вярват в нея. Проучване през 2021 г. установява, че противопоставянето на това погрешно схващане със статистика колко хора всъщност вярват и в какво точно, намалява силата на конспиративните убеждения срещу ваксините сред извадка от възрастни в Обединеното кралство.

Иронично, но инокулацията също е обещаващ начин. Предоставянето на фактическа информация на хората преди излагането им на теории на конспирацията може да намали шанса да им се вържат. Този подход може да работи добре в случаи като с ваксините, където хората може да не мислят много за проблема, преди да стане важен за тях (например, когато трябва да решат дали да ваксинират децата си).

Можете да инокулирате и сами себе си. Изследванията са установили, че отношението, което хората имат с концепцията за контрол, може да намали вероятността те да се присъединят към теориите на конспирацията. Тези, които са фокусирани по-скоро върху постигането на нови цели, намират теориите на конспирацията за по-малко привлекателни от тези, които се фокусират върху защитата на това, което вече имат. Авторите на това изследване твърдят, че концентрирането върху оформянето на бъдещето насърчава чувството за контрол, което намалява убежденията в конспирациите.

За да си помогнете в тези трудни дискусии с вярващите в глупости, ето някои полезни метода:

Бъдете отворени

Непредубеденият подход започва със задаване на въпроси и внимателно изслушване на отговорите. Изгражда разбирателство с човека. На този етап избягвайте да защитавате собствените си убеждения, а вместо това задавайте въпроси от рода на „Кога за първи път започнахте да вярвате в (накратко препратка към конспирацията)“ и „Как това ви повлия психологически? Какво ви предлагат тези вярвания?“

Бъдете възприемчиви

Работете върху това, което психолозите наричат разговорна възприемчивост, за да насърчите емпатията, която може да преодолее пропастта между вярванията, които всеки от вас притежава. Кажете неща като: „Аз разбирам, че…“ или „Това, което казвате е…“, или „Как се чувствате това?“, или „Кажете ми повече…“

Критично мислене

Ако човекът, с когото говорите, вече се възприема като критичен мислител, пренасочете това умение към по-задълбочено изследване на самата теория на конспирацията. Например: „Вероятно и двамата сме съгласни, че задаването на въпроси е важно. Но е важно да оценим всички доказателства. Трябва да претеглим информацията и да се уверим, че проверяваме доказателствата, с които сме съгласни, включително и нещата, които не ни харесват или ни карат да се чувстваме неудобно.“

Теориите на конспирацията не са стандартът

Подчертайте как теориите на конспирацията не са толкова често срещани, колкото хората си мислят. Насочването на вниманието към социалните норми може да помогне за справяне с нуждата на хората да защитят група, с която се идентифицират. Като: „Много по-типично е, отколкото предполагате, вашите съседи да се ваксинират и да се предпазят от COVID-19. Хората искат да работят заедно, за да защитят общността си. Също така всички ние се опитваме да помогнем на хора със заболявания, които нямат избор да се ваксинират.

Помислете какво може да се контролира

Насърчете ги да се фокусират към бъдещето и ги вдъхновете да вложат енергията си в области от живота, където изпитват повече контрол, като например: „Има някои аспекти от живота ни, върху които нямаме контрол, но има много области, в които имаме пълна свобода на избор.“

Тези разговори могат да бъдат трудни, но са важни. Използването на емпатичен, разбиращ и непредубеден подход ще подхрани доверието у събеседника ви, а изследванията показват, че спечелването на нечие доверие е важно за предотвратяване на радикализацията.

Успокойте човека, ако се чувства несигурен, накарайте го да чувства, че има контрол, ако е притеснен или безсилен, и му помогнете да установи социални връзки и да бъде приет, ако се чувства изолиран.

 
 
Коментарите са изключени за Как да спорим с фен на конспиративните теории

Повече информация Виж всички