shareit

Чудовището Лари Бел: Поквареният убиец, който шокира дори ФБР

| от |

В петък, 31 май 1985 г., 17-годишната Шари Фей Смит от Лексингтън, Южна Каролина, очаква с нетърпение да изпее националния химн на дипломирането си в гимназията същата неделя. Тя и приятелят й спират в мола напът за вкъщи, след което Смит се прибра сама… без обаче да забелязва колата, която я следва.

Когато стига до дома си, тя – както винаги – спира първо до пощенската кутия в дъното на алеята. Около 90 метра по-надолу баща й Боб вижда колата от домашния си офис, разположен в предната част на къщата. Но след известно време започва да му се струва странно, че дъщеря му още все още не е стигнала до къщата.

Боб слиза надолу по алеята, където забелязва пощата на земята и колата на Шари все още работеща и с отворена врата. Чантата й е на предната седалка, а в нея са лекарствата й за диабет. Но Шари я няма…

Докато страхът и объркването обхваща семейство Смит, шерифът на окръга заедно с ФБР организират огромна кампания за издирване с 24-часов команден център близо до къщата на Смит.

Ужасът започва.

YouTube

Шари Смит

Подигравките на Лари

Два дни по-късно Бел се обажда на семейство Смит, но не с искане за откуп – а за негово собствено садистично удовлетворение. Променяйки гласа си, той се подиграва със семейството като описва точно как е отвлякъл дъщеря им. В един момент пита дали са получили писмото, което им бе изпратил, и следователите тичат бързо до пощата, за да вземат плика. Бел обаче просто си играе с хората, давайки им фалшива надежда, че детето им е още живо.

Това, което им изпраща, е написано на ръка писмо от 1 юни 1985 г., сърцераздирателно озаглавено „Последни думи и завещание“. В две страници Шари Смит смело казва на семейството си да не позволяват нейната смърт да съсипе живота им: „Обичам ви всички толкова много… Съжалявам, татко, наложи ми се поне веднъж да изругая. Исус ми прости.“

Наслаждавайки се на чувството за контрол, което упражнява върху семейството, особено над женската част от него, Бел прави общо 8 телефонни обаждания, като 7 са записани. Проследяването по това време, за жалост, отнема около 15 минути. Първоначално той иска да говори с майката на Шари, Хилда, докато не започва да се наслаждава и на разговорите с по-голямата й сестра, Даун, която поразително си прилича с Шари.

Бел дори се изпуска, че Даун може да е била първоначалната му цел, а не Шари, като случайно казва: „Всичко, което исках, беше да правя любов с Даун.“ Той се обажда отново със смразяващата новина, че с Шари вече са „една душа“, описвайки смъртта й на нейната сестра, като разказва как е увил тиксо около главата й и я е задушил.

В друго обаждане Бел дава точни указания за местоположението на тялото като започва със „Слушайте внимателно“ и завършва разговора си с „Чакаме. Господ ни избра.“

Helmick Family

Дебра Мей Хелмик

Лари отвлича Дебра Хелмик

Две седмици след като тялото на Шари Смит е намерено, Лари Бел отвлича и убива друго младо момиче. И продължи да травматизира семейство Смит.

Следобеда на 14 юни 1985 г. във Вагенер, Южна Каролина, 9-годишната Дебра Мей Хелмик и нейният по-малък брат си играят в зоната под предния прозорец на караваната, в която живеят. Съсед, който по-късно ще разпознае Бел, разказва как го е видял да кара колата си бързо в парка с каравани, след което е спрял и се е приближил до децата, хванал е Хелмик през кръста и е изтичал обратно към колата си с нея, докато тя е ритала и е крещяла, след което я е хвърлил вътре и е заминал. Съседът успява да види и част регистрационния номер на автомобила – само първата буква „D“.

8 дни по-късно, на 22 юни, Бел прави последното си обаждане до резиденцията на Смит, като дава указания къде е тялото на Хелмик.

Следователите откриват силно разложен малък труп, облечен в потник, шорти и копринени бикини за възрастни върху памучното й бельо. Това потвърждава покварената сексуална мотивация на Бел за престъплението. В косата е открит лепкав материал, съответстващ на тиксо, което предполага, че тя е била задушена по същия начин.

Електрически стол

Задържане и екзекуция

Тефтер с жълти страници, използван за последното писмо на Шари Смит до дома, става палачът на Лари Джийн Бел.

Анализаторите на ФБР изследват внимателно писмото, ползвайки специално електростатично устройство, и откриват непълен телефонен номер, останал като отпечатък. Пълният номер е проследен до фирма в Алабама, на която се се обадили от адрес в Южна Каролина, близо до мястото, където са извършени отвличанията и убийствата.

Двойка от Южна Каролина отива на гости на сина си в Алабама и съответно записва номера на сина им на лист от тефтер с жълти страници, в случай че детегледачът им иска да се свърже с тях. А той не е друг, а именно Лари Бел. Двойката по-късно идентифицира гласа му от един от записите на семейство Смит.

Така Бел е арестуван на 27 юни, докато кара сивкав автомобил и въпреки че колата има различна регистрационна табела, при претърсването й е открита оригиналната с надпис „DCE 604“ – потвърждавайки буквата, която свидетелят на Хелмик споменава. В дома на Бел са открити 6 косъма, „микроскопски подобни“ на тези на Шари Смит, както и копринено бельо като това, което е намерено върху тялото на Хелмик.

Профайлърът на ФБР Джон Дъглас първоначално описва хипотетичния похитител като бял мъж на около 30 години с неуспешен брак и предишни сексуални престъпления. Сега той застава срещу Бел, който му казва: „Всичко, което знам, е, че добрият Лари Джийн Бел не може да направи подобни неща… но лошият Лари Джийн Бел може.“

В по-късни интервюта Дъглас ще опише Лари като един от най-садистичните убийци, с които някога е имал работа.

„Той не беше доволен само да убие жертвата. Той искаше да има пълен контрол. И беше разочарован, когато не станеше така. Извършването на ужасяващо престъпление не беше достатъчно за него. Той искаше да манипулира семействата на своите жертви.“

В хода на два процеса – през юни 1986 г. и след това през март 1987 г. – Бел е признат за виновен в отвличането и убийството на двете момичета и осъден на смърт. Той е екзекутиран на 4 октомври 1996 г. – електротехникът Бел избира да умре на електрически стол вместо със смъртоносна инжекция, като казва, че така ще отиде по-бързо в рая, където ще бъде с двете момичета, които бе убил.

Бел също е заподозрян в изчезването на Санди Илейн Корнет от Шарлот, Северна Каролина, през ноември 1984 г., тъй като работи и е приятел с бившето гадже на Корнет.

Година след смъртта на Шари, сестра й Даун е коронясана за Мис Южна Каролина през 1986 г. По-късно тя се омъжwa и стана певица и автор на песни, като също написа книга за изпитанията на семейството си.

 
 
Коментарите са изключени за Чудовището Лари Бел: Поквареният убиец, който шокира дори ФБР

Повече информация Виж всички