Единствената индустрия, която европейските санкции не засегнаха в Русия

| от |

Въпреки наложените икономически санкции на Русия след стартирането на война в Украйна, има един сектор, който продължава да бъде напълно свободен от всякакви ограничения. И докато мислите за петрол и грешите, разкриваме горчивата истина – ядреното гориво. Европа започна сериозна и мащабна компания по откъсването от газовата и петролна зависимост на Русия, но откъсването от друга важна суровина – ядреното гориво за всички АЕЦ, не може да се случи толкова лесно.

Русия е един от най-старите производители на ядрено гориво в лицето на компанията Росатом и доминира глобалния пазар в доставка на тази суровина. Тя е и третия най-голям доставчик в Европа на уран през 2021 г. и отговаря за 20% от световните доставки. Въпреки предложения за налагане на санкции и в този сектор, Росатом не е попаднал в списъка.

Страните, които разполагат с руски реактори, продължават да използват точно това гориво. В Европа има произведени 18 реактора, разпростиращи се в 5 различни страни, включително България. Като допълнение, статистиката показва и още нещо – два нови реактора в Словакия и още два, които се строят в Унгария и циментират партньорството си в бъдеще.

Изборът е ясен и през последните десетилетия няма много алтернативи, когато започне да се строи атомна енергетика в Европа.

Росатом използва своята дъщерна фирма TVEL, която се ангажира с обогатяването на урана и превръщането му в ядрено гориво, което захранва реакторите.

От 2022 г. се наблюдава отстъпление и спадане на интереса към руската атомна енергетика. Чехия подписа договор с компанията Westinghouse Electric и френската компания Framatome за доставка на части в Темелин. Финландската Fennovoima също прекрати един проблемен договор с Rosatom за създаване на нов ядрен реактор. Друга тяхна компания – Fortum, вече е наела Westinghouse да прави дизайн и да лицензира горивото, което ще се използва в централи във Финландия, но само след изтичане на договора с Росатом.

Целта на финландците е ясна – те искат диверсификация на енергетиката си.

България също подписва 10-годишен договор с Westinghouse за доставка на гориво за вече изградените реактори. Освен това има и достатъчно интересни възможности за изграждането на още един ядрен реактор. Полша ще строи своята първа ядрена централа, която ще използва реактори на Westinghouse.

Словакия и Унгария – един от най-близките съюзници на Русия – вече са започнали да търсят алтернативни източници.

Американската компания признава, че вече е забелязала много сериозно движение на пазара, случило се непосредствено след войната в Украйна. Те също остават изненадани от факта, че дори Унгария търси нови варианти за доставки.

По мнението на експерти, само няколко дни след старта на военни действия, почти всяка една страна е започнала да търси алтернатива. В Украйна също се наблюдават сериозни опити, за да се спре доминацията на Росатом. Това е страна, която използва 15 реактора от СССР и с тях набавя електричество на половината от населението си. Нейният договор в Westinghouse също е наличен.

Проблемът на тези сделки е, че са необходими около 5 години за завършването на целия процес. От проектирането до доставката на гориво. Украйна окончателно затвори всички врати на Росатом и е решила да търси съвсем друга посока от запад, като се очаква да построи цели 9 нови атомни централи.

Процесът не е светкавичен, както се забелязва в горните редове. Необходимо е много време за задоволяване на всички искания от страна на клиентите и никой не може да е категоричен в крайният срок.

Росатом, по примера на Газпром, започна да се превръща в лост за влияние на пазара и политиката на Русия. Повечето експерти наричат тази компания: „единствената спирка за ядрена търговия“. Това впечатление остава от факта, че говорим за страна, която може да предостави на своите клиенти редица позитиви. Росатом позволява доставка на материали, обучаване на персонал, поддръжка, унищожаване на ядрено гориво, инспекция и финансиране. Последното се оказва от особено значение за мнозина.

Реакторите на Руската федерация имат живот от 20 до 40 години, а това е фактор, който не се преминава с лека ръка и освен това е дългосрочно обвързване за всяка една страна. Друг особен елемент е, че Русия разполага с около 38% от световните залежи на уран и 46% от пазарния дял за обогатяване.

За да имате по-добра представа, това е един OPEC по пазарни дялове и сила.

Следвайки принципа на различните пазари, цената на ядреното гориво започна да се повишава значително и сега Русия печели около 1 милиард долара от експорти.

Американската ядрена индустрия заема едва 20% от пазарния дял за обогатяване на уран. Франция притежава около 15%. Electricite de France е подписала договор с Росатом през декември 2021 г. (само няколко месеца преди инвазията) и същият договор продължава да се изпълнява.

Договорите съществуват за Европа, но доставките няма да започнат по-рано от година, а в по-лошия сценарий може да се ориентираме към няколко години. Четвърт от енергията на Европа идва директно от ядрените централи. Светът продължава да се тревожи и от други изненади, включително резки климатични промени и ограничава горенето на въглища и други материали, следователно остават само атомните централи.

Тук идва и другата страна на монетата, анализаторите са виждали проблеми в Росатом и Русия, преди да се стигне до санкции. Германия беше поставена под много сериозен размисъл, докато мислеше дали трябва да остави своите две ядрени централи активни или да продължи да разчита на обогатяване от Русия.

Полша ясно заяви, че е време да изгради своя атомна централа и в своя договор посочва, че има нужда да бъде абсолютно независима от енергийните мрежи на Русия.

Westinghouse смята, че може да бъде конкурент на Росатом в Европа. Плановете на американската компания са посочени в техните прогнози за 50 до 75% от пазарния дял. Освен посочените договори в горните редове, Испания също се включи в спогодба за подмяна на ядреното гориво в своите руски реактори.

Европа не е единственият пазар, който използва ядрени централи. Това не трябва да ни изненадва по никакъв начин. Преди всичко можем да открием, че руски реактори могат да бъдат открити в Китай, Индия, Иран, Армения и Беларус. Турция избира Росатом за създаването на своята първа ядрена централа, а извън тези договори има меморандум за работа с още 13 страни. Изводите са ясни – Росатом няма да предлага своите услуги в Европа, но ще продължи да бъде глобална сила в търговията с горива, при това с увеличаване на печалбите си.  

 
 
Коментарите са изключени за Единствената индустрия, която европейските санкции не засегнаха в Русия

Повече информация Виж всички