Защо възрастните се събуждат по-рано с напредването на възрастта

| от |

Съществува общоприет стереотип, според който тийнейджърите спят до следобед, а възрастните стават преди кокошките. Оказва се, че в този стереотип има щипка истина и че той всъщност е част от естествения процес на стареене.

Експертите препоръчват хората да спят по 7 или повече часа на нощ и да си лягат по едно и също време всяка вечер. Но когато човек започне да навлиза в средната възраст, средното количество, което хората спят през нощта, намалява с 30 минути на всеки 10 години. Също така по-възрастните си и лягат по-рано и съответно се събуждат по-рано.

Съществуват много причини, поради които това се случва.

Мозъка

Подобно на много други части на нашето тяло, мозъкът просто не е толкова отзивчив с напредването на възрастта. „Окабеляването на мозъка вероятно не усеща… и не реагира на входящите данни толкова добре, колкото би трябвало, защото органът застарява“, казва д-р Сайрам Партасарати, директор на Центъра за сън в Университета за здравни науки в Аризона.

Тези входни данни са маркери, които ни помагат да определим къде се намираме през деня, като дневна светлина, социални сигнали, време за хранене и физическа активност. Ако сте затворени в стая без светлина и храна, освен че това е форма на мъчение, би било много трудно да определите кой ден и час е.

Мозъкът на тийнейджърите получава тези сигнали. При по-възрастните обаче тези сигнали не се свързват добре в мозъка поради естествената му дегенерация. Това е и една от причините, поради които по-възрастните хора се уморяват по-рано от по-младото поколение и се налага да се сгушат по-рано в леглото, а следователно и да се събудят по-рано.

Очите

Очите също играят важна роля за възприемането на външните сигнали и, разбира се, зрението се променя с възрастта.

„Интересно е, че една от причините изглежда е, че промените в зрението, които настъпват с възрастта, намаляват интензивността на светлинна стимулация, която мозъкът ни получава, което играе важна роля в „настройването“ на нашия циркаден часовник и поддържането му в правилна посока“, казва професор Синди Лустиг, член на лабораторията по стареене в Мичиганския университет.

Това засяга и хората, които могат да имат катаракта – често срещано състояние, което обикновено засяга по-възрастното поколение. С напредването на заболяването лещата в окото се покрива с мътни петна.

„Ако има катаракта, вечерната светлина не влиза толкова много в очите на човек, така че според мозъка залезът е по-рано, отколкото всъщност е“, казва Партасарати.

Това от своя страна се отразява на нивата на мелатонин в организма. Мелатонинът е известен още като хормон на съня и обикновено започва да се увеличава, след като слънцето залезе. Ако наличието на катаракта кара мозъка да мисли, че слънцето залязва по-рано, отколкото в действителност, това може да доведе до преждевременно повишаване на нивата на мелатонин и да ви накара да искате да заспите по-рано.

Като цяло, по-ранното лягане и по-ранното събуждане са естествена част от стареенето – дори и да сте си лягали посред нощ в по-младите си години.

 
 
Коментарите са изключени за Защо възрастните се събуждат по-рано с напредването на възрастта

Повече информация Виж всички