Защо Антарктида е пустиня

| от |

Въпреки ниските си температури Антарктида е пустиня, тъй като в нея пада много малко дъжд или сняг. А пустините са места, на които има малко валежи; обикновено по-малко от 25 см дъжд или сняг годишно.

Антарктида се вписва добре в това определение. Оценките варират, но според Австралийската антарктическа програма средното количество валежи за целия континент е около 15 см годишно.

Някои части на Антарктида обаче са по-сухи от други. Докато някои крайбрежни райони могат да получат прилични валежи сняг, по-дълбоко във вътрешността на страната – далеч от източници на влага – годишно падат по-малко от няколко сантиметра.

Твърди се, че в някои части на Антарктида, като например в подходящо наречените сухи долини Макмърдо, не е паднала нито капка дъжд, нито една снежинка в продължение на милиони години. Макар че някои учени се съмняват в това твърдение, тези брулени от вятъра места са смятани за едни от най-сухите на Земята.

Сухите долини Макмърдо, Антарктида

Струва си да припомним, че Антарктида е колосална по размери – с площ от 14 200 000 квадратни километра – което я прави и най-голямата пустиня в света.

Тази сухотата се дължи преди всичко на студа: по-студеният въздух задържа значително по-малко влага от топлия, което означава, че не е лесно да се образуват облаци. По-значителните снеговалежи обикновено се случват в близост до крайбрежието, тъй като по-топлият въздух там може да се движи над открити води и да събере достатъчно влага за облаци.

Учените, които работят в Антарктида, твърдят, че въздухът е толкова сух, че чипсът и пуканките им никога не се овлажняват, както биха в шаите нормални условия. По същия начин мократа коса и кърпите изсъхват бързо след душ, а мухъл и плесен практически няма.

Недостатъкът на живота в този отчаяно сух регион обаче е, че кожата става много суха и напукана от липсата на влажност.

Може би е трудно да си представите, но дехидратацията е основна опасност на покрития с лед континент. Много от първите изследователи, стъпили на Антарктида, включително капитан Робърт Фалкън Скот, умират от дехидратация, измръзване, изтощение и множество други усложнения, свързани със студа.

През 2016 г. бившият офицер от британската армия Хенри Уорсли се опита да стане първият човек, прекосил континента самостоятелно, без чужда помощ. Но на 71-ия ден, само на 48 км. от целта си, той се поддава на изтощение и тежка дехидратация. След като е транспортиран със самолет до болница в южния край на Чили, той умира на 55-годишна възраст.

 
 
Коментарите са изключени за Защо Антарктида е пустиня

Повече информация Виж всички