Всеки месец за последната година е бил най-горещият в историята

| от |

НАСА потвърди едно мрачно, но и очаквано, събитие като публикува средните глобални температури за миналия месец. Годината 2024 постави нов рекорд за най-горещ май откакто водим статистика… както и април, март и всеки месец до юни 2023 г.

Последният път, когато даден месец не е поставил глобален рекорд, е бил май 2023 г.

Светът става все по-горещ с много бързи темпове, но това не означава, че всеки месец или дори година надминава предишната. Средните глобални температури са по-високи през лятото в северното полукълбо, тъй като температурите на сушата се колебаят повече от тези на океана. Цикли като Ел Ниньо/Ла Ниня могат да предизвикат рязко ускоряване или да доведат до краткотрайно временно захлаждане.

През втората половина на миналата година възходящата тенденция, причинена от натрупването на задържащи топлината газове, съвпадна с Ел Ниньо и съответно създаде най-горещото лято в северното полукълбо от 2000 години насам. Периодът октомври-декември не беше толкова горещ в абсолютно изражение, но всеки месец счупи рекорда за конкретния месец.

Въпреки това Ел Ниньо през 2023-24 г. отслабва. Продължават дебатите дали той ще премине бързо в Ла Ниня, или до края на годината ще имаме неутрално състояние. Междувременно обаче това би трябвало да доведе до спиране на непрекъснатата серия от рекорди – но очевидно все още не е така.

Откакто се води статистика, най-дългата непрекъсната серия от рекорди (без да се брои първата година, когато всичко е било своеобразен рекорд…) е през 2015-2016 г., когато седем поредни месеца всеки от тях е бил най-горещият за този месец, измерван дотогава.

„Ясно е, че сме изправени пред климатична криза“, заявява Бил Нелсън, администратор от НАСА. „Щати в цяла Америка – като Аризона, Калифорния, Невада – и общности по целия свят усещат от първа ръка екстремни горещини в безпрецедентни количества. НАСА и администрацията на Байдън-Харис признават спешната необходимост от защита на нашата планета.“

НАСА измерва месечните температури спрямо средните за периода 1951-1980 г. През последните 12 месеца температурите са средно с 1,3 °C по-високи от тази базова стойност. Това означава, че се движим около разликата от 1,5° C спрямо температурите от 19-ти век, под която светът трябва да остане спореед Парижкото споразумение.

Д-р Гавин Шмидт, директор на Института за космически изследвания „Годард“, посочи, че не се очаква рекордите да продължат през цялата година, особено ако се появи Ла Ниня. Следователно предстои да видим дали 2024 г. ще бъде по-гореща от 2023 г., но ако не се случи епично изригване на вулкан, тя лесно ще надмине всяка предишна година от началото на статистиката.

„Имаме повече горещи дни, повече горещи месеци, повече горещи години“, казва д-р Кейт Калвин, главен учен и старши съветник по въпросите на климата в НАСА. „Знаем, че тези повишения на температурата се дължат на нашите емисии на парникови газове и оказват влияние върху хората и екосистемите по целия свят.“

 
 
Коментарите са изключени за Всеки месец за последната година е бил най-горещият в историята

Повече информация Виж всички