shareit

Ужасът на вулканична зима

| от |

Във Франция, на 6 април 1815, Наполеон оставя трона на синовете си. Коалицията, която му се противопоставя, още е по средата на умуването как точно да подходи към френския завоевател, когато на другия край на света – на индонезийския остров Сумбава – се случва най-голямото изригване на вулкан в историята на човечеството.

Точната дата, на която планината Тамбора се взривява, не се знае, до известна степен защото бедствието успява успешно да убие голяма част местното население. Тези, които са достатъчно далеч от бедствието, все пак са достатъчно близо, че записът на деня и часа да не им е сред приоритетите. Най-солидното предположение на модерната наука е за 10 април 1815.

Calderaboden des Tambora

Подножието на планината Тамбора

Изригването успява да вдигне във въздуха 100 кубически километра пирокластичен трахиандезит и откъсва над 1200 метра от калдерата (образувание, което се получава при сриване на кратера навътре в самия него) – така някога 4-километровият връх вече е едва 2,7 км.

Експлозията изхвърля достатъчно прах в атмосферата, че да започне вулканична зима. Дори няколко месеца по-късно студът попарва реколтата в Северна Америка. Годината 1816 е наречена Годината без лято.

Нормално е силната вулканична активност да влияе на времето като обикновено го изстудява. Но никога в такива огромни мащаби като през 1816. Изригването на планината Тамбора е най-голямото, за което знаем (въпреки че пред някои праисторически изригвания може да изглежда като пиратка в локва). То много ясно ни показва точно колко хаос и разруха може да нанесе един вулкан. На няколко близки до Сумбава острова флората и фауната загиват. Незабавния резултат от изригването – токсични газове, горещи въглени – убиват 10 000 човека. Още 82 000 умират в останките и разрухата.

На глобално ниво последствията е много по-трудно да се преценят.

В Северна Америка месец юни носи със себе си температури от 20-25 градуса. През юни 1816 в Пенсилвания има снежни бури, растения загиват от измръзване, а реките са покрити с лед. Храната не стига и съответно каквато реколта оцелява, е на тройна цена. Невъзможно е да се преброят жертвите от така настаналия глад.

 
 
Коментарите са изключени за Ужасът на вулканична зима

Повече информация Виж всички