Сънна парализа: Кошмарът, който продължава и след като се събудим

| от |

Всеки, който е преживял сънна парализа, ще ви каже, че това е едно от най-неприятните неща, които човек може да преживее. Този странен феномен, който е форма на парасомния, обикновено се състои в това, докато е в леглото, човек да вижда чудовища върху себе си и да не може да помръдне.

В повечето случаи ужасяващите визуални халюцинации са придружени от усещане за натиск върху гърдите, което често води до цялостно впечатление, че злокобно същество седи върху ни или ни натиска в горната част на тялото. За щастие тези ужасяващи епизоди обикновено продължават по-малко от няколко минути и не оставят трайни увреждания, след като отшумят – но могат да бъдат силно обезпокоителни.

И така, какво се случва всъщност?

Augustins - Cauchemar - Eugène Thivier - RI 1156

Не е изненадващо, че сънната парализа е обект на множество културни интерпретации. Сред инуитските общности например преживяването се свързва с духовни атаки от зли шамани, които се опитват да откраднат елемент от душата на човека, известен като „тарник“. В някои части на Бразилия пък явлението се свързва с народни приказки за дебнещо чудовище с дълги нокти, наречено писадейра, което седи на гърдите на хората, докато те спят.

Интересно е, че сънната парализа се свързва с посттравматично стресово разстройство и често се преживява като възстановка на травмата. Проучване в Камбоджа например установява, че има особено висок процент на сънна парализа сред оцелелите от геноцида на червените кхмери; обикновено те виждат халюцинация на злобно куче-призрак, облечено в униформата на кхмерите.

Прилагайки по-научен подход към темата, западната медицина класифицира сънната парализа като форма на нарколепсия, което се отнася до неспособността на мозъка да контролира циклите на сън и бодърстване. Преживяването може да засегне и хора, които не страдат от нарколепсия, и обикновено се появява в периоди на силен стрес или неспокоен сън.

Какво причинява сънната парализа?

Сънната парализа обикновено настъпва, когато човек излиза от т. нар. БДО фаза на съня (БДО – бързо движение на очите), когато мозъкът е изключително активен и се появяват повечето сънища. Обикновено по време на REM съня се освобождават невротрансмитерите гама-аминомаслена киселина (ГАМК) и глицин, за да потиснат моторните неврони в гръбначния мозък и по същество да парализират тялото (за да не тръгнем да тичаме наистина, ако сънуваме, че ни гонят, например).

Когато се събудим, нивата на ГАМК и глицин намаляват и се заместват от норепинефрин, хистамин, холин и серотонин, които насърчават възбудата в мозъка и тялото. Следователно сънната парализа настъпва, когато тези различни невропептиди не са правилно регулирани, което означава, че мозъкът ни се събужда, но мускулите ни остават в състояние на атония.

Не е ясно защо това е съпроводено с кошмарни халюцинации, въпреки че парализата на гръдните мускули и мускулите на гърлото може да обясни защо хората имат усещането, че нещо седи върху тях.

Защо хората изпитват сънна парализа?

Проучване, включващо участници от 35 различни държави, установява, че сънната парализа засяга около 8% от хората по света, въпреки че някои подгрупи изглеждат особено податливи. Например близо 40% от азиатските студенти и над 40% от психиатричните пациенти от африкански произход описват, че поне веднъж са преживявали сънна парализа.

Като цяло хората с основни психиатрични заболявания са по-склонни да се сблъскат с този странен феномен на съня, което вероятно се дължи на нарушена регулация на серотонина в мозъка. Работещите на смени или тези, чийто начин на живот им пречи да спят достатъчно, също съобщават за по-висока честота на сънна парализа.

Досега учените не са изяснили напълно защо се появява и как да я предотвратим, въпреки че няколко очевидни превантивни мерки включват повече сън, по-здравословно хранене, физически упражнения и избягване на стреса.

Едно проучване дори установи, че хората, които твърдят, че са били отвличани от извънземни, имат по-висока честота на сънна парализа. Така че или тя причинява извънземни, или извънземните я причиняват. Истината е някъде там.

 
 
Коментарите са изключени за Сънна парализа: Кошмарът, който продължава и след като се събудим

Повече информация Виж всички