shareit

Островът на златната змия – там, където човешки крак не трябва да стъпва

| от |

Има едно същество на тази планета, което може да накара всеки човек да настръхне и да изчезне колкото се може по-бързо – змиите. Учените дори са наименували и фобията от тях – офидиофобия или страх от змии, панически страх от змии и изобщо, отблъскване от този вид влечуго. Истината е, че по-често се страхуваме от тези животни, защото не ги познаваме и дори не можем да се опитаме да разберем тяхното поведение. Оказва се, че повечето същества в огромното био разнообразие се опитват да избягат от нас – съдейки по всички действия и дела, това изобщо не ни изненадва, ние сме доста отдадени в разрушаването на една еко система, отколкото в разумната ѝ експлоатация. Съществува едно малко островче, което спокойно може да се смята за рай на змиите.

Илха да Куемеда Гранде е перфектната локация за почитателите на този вид. Това е и единственото място, където човешки крак не иска да стъпи. Точно по тази причина е идеалното място за почивка на прелетните птици, а и плаването до това парче земя е особено сложно – дълбоките води не прощават на хората без опит, а самата снимка подсказва, че не е много приятелски настроено за хора. През годините са се случвали и грешки, някои хора са примамени от красотата и бързат да хвърлят котва на яхтите, за да може след няколко часа да напуснат този свят.

Този остров е родното място на златния ланцет. Колкото и красива да е, същата може да се смята за четири пъти по-опасна от своите роднини в Бразилия. Нещо повече, от този вид, тя е носителят на златния пояс по избиване на всичко живо, което може да се доближи до нея. Съществуват 45 вида в тази порода и точно тази се намира на острова – това определено е добра новина, а още по-добрата е, че на бразилците е забранено да ходят на този остров. Според статистиката на страната, около 90% от ухапванията в бразилските джунгли са заслуга на точно тези видове змии, но шампионът остава на острова, като не трябва да забравяме, че срещата с него е гарантирана смърт. Това обаче не означава, че няма колекционери, които да не плащат на ловци за закупуването на един такъв вид.

Да не говорим, че ако това животно бъде изпуснато, то ще сътвори много беди в природата и може да се смята за унищожител на едно  цяло еко равновесие. Нека не си правим илюзии, този хищник е толкова опасен, че бързо ще повиши листа на жертвите. Превърнал се е в перфектния хищник, а да не говорим, че когато ловува, може да се маскира толкова лесно, въпреки ярките си жълти окраски, че никога няма да разберете къде е.

Добрата новина е, че може да се намери само на острова и никъде другаде. В момента дори е позициониран в червения лист на защитените видове, макар и да не виждаме кой точно може да се опитва да го премахне, това е змия, която няма нужда от представяне, тя просто е най-жестокото пълзящо зло. Ако искате да изплашите едно дете в Сао Пауло, тогава използвате този остров. Местните често казват, че лошите деца не се връщат от него и може да си представите какво място има в сърцата на подрастващите.

Легендите също не са малко. Местните разказват, че има моменти, в които рибари спират, за да наберат добре узрелите банани от палмите и никога повече не се връщат, впрочем само лодката може да доплава, но дори и тя се запалва веднага и от разстояние, защото страхът от златната змия не е никак малък. Някога се разказва, че на острова е имало фар, но след като съдбата на служителя и неговото семейство са ясни – тук легендата разказва, че змиите били доста амбициозни и се прокраднали през прозорците, за да елиминират човешкия фактор.

Ilha_da_Queimada_Grande_-_Itanhaém3

Никой не може да каже наистина дали това се е случило или не, но фолклорът продължава успешно да държи хората настрани. Официално е забранено в бразилските закони да се стъпва на острова и по още една причина – влечугите са териториални, което означава, че има по една змия на квадратен метър и понеже никой не иска да влизат в дома му, отровата може бързо да неутрализира всеки гост. Според бразилските власти, единствените, които имат право да стъпват там, са хората от флотата и от време на време – биолози, които обаче знаят точно как да се движат и за какво да внимават, когато се разхождат. Нашият съвет е просто да продължите с наложената местна тенденция – избягвайте. Как протича животът след ухапването от златния ланцет? Обикновено отровата е достатъчно силна, за да ви елиминира за около час.

Според учените около 7% от случаите могат да бъдат фатални, но говорим за онзи момент, в който сте ухапани от една змия, а след като на острова са твърде много, не е гаранция, че докато стигнете до лодката, няма да отнесете още отрова със себе си. Оцелелите тази среща споделят, че болката е като никоя друга на света, а да не говорим, че в определена точка могат да накарат тялото да унищожава нервни окончания, само и само да приключи това мъчение. Когато няма хора, ланцетите се хранят с кацащите птици и още по-страшното е, че висят по дърветата.

При едно ухапване, змията няма да бърза да консумира жертвата си, а просто ще изчака отровата да подейства и едва тогава ще дойде време за сервирането на обяда. Както се досещаме, при хората действа бавно, но при една птица е моментална, а и трябва да бъде, за да не отлети жертвата и да падне някъде в опита си на бягство. Букетът от токсини включва невротоксини – за да може да се прекъсне връзката на нервните окончания, хемотоксини – влияние върху кръвта, бунгаротоксини – парализиращи мускулите, цитотоксини – нападащи клетките и други. Отровата е създадена така, че буквално да разтапя жертвата, за да бъде по-лесна за поглъщане.

Ако се чудите как точно този вид е успял да се отдели от своите прародители, тогава ще трябва да върнем лентата малко по-назад – преди 11 000 години е успяла да стигне до острова, а след това можем да заложим на земетресения и повдигане на морското равнище, с което видът остава затворен и обграден от вода. Някога островът е бил планина, но в последствие се е превърнал в крепост, която не искате никога повече да виждате. Снимките са съвсем друга история. И нека не забравяме, че въпросният вид подобрява отровата си с годините, а ако се намираше в Бразилия, това щеше да е змията, която да се смята за най-смъртоносната в света. И понеже говорим за отрова, нека обясним какво се случва с човек.

Screenshot_11

При ухапване – едно е достатъчно – започваме да изпитваме гадене, подуване на мястото, локална болка, придружена с повръщане, образуване на мехури пълни с кръв, а след това започва повръщането на кръв, а седмица по-късно ще продължава и с урината. Без търсенето на медицинска помощ следват вътрешни кръвоизливи, спиране на бъбреците, мозъчен кръвоизлив и висока некроза на мускулните тъкани. Определено сме доволни, че този вид е останал на малък остров. Да не говорим, че когато липсва друг хищник, който да им пречи на развитието, златната змия се размножава без никакви проблеми – освен това е живораждаща, следователно всяка година между август и септември се раждат по 6.5 нови индивида.

Учените дори нямат представа как изглеждат малките и с какви размери са. Според повечето биолози, процесът на размножаването е обвързан с прелетните птици. Според учените, няма нито едно същество от Латинска Америка, което да бъде потенциален противник на този индивид. И след като споменахме, че все пак има и нелегална търговия, макар и да не сме сигурни кой точно нормален човек ще иска да закупи нещо подобно, ланцетът се търгува нелегално за сумата от 30 000 долара, като това е единствената известна цена от 2008 г. Ясно е, че някой все пак е продавал такива индивиди, но след като вече не се говори за него, можем да бъдем категорични, че най-вероятно и той е станал жертва на своята бизнес идея.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Островът на златната змия – там, където човешки крак не трябва да стъпва

Повече информация Виж всички