shareit

Момче намери 1-метров дъждовен червей в задния си двор

| от |

Деветгодишният Барнаби Домиган копае около речно корито на ръба на имота на родителите си в Крайстчърч, Нова Зеландия, когато нещо привлича вниманието му. Там, във водата, той намира най-големият дъждовен червей, който някога бе виждал. За разлика от малките червеи, които понякога виждаме по локвите след дъжд, този е дълъг около 1 метър.

„Помислих си, че ще е червей, защото имаше формата на червей, но не и размера“, казва Барнаби пред сайта Checkpoint. За сайта Stuff пък той добавя: „Мислех, че е масивен, невероятен и малко отвратителен.“

Червеят изглежда „лигав“ и „плътен“, казва още той, и след като го намира, не го докосва, защото се притеснява, че е покрит с бактерии. Вместо това той се обажда на баща си, който прави снимка на Барнаби, който държи червея на пръчка.

„Той копаеше наоколо и се натъкна – във водата – на този гигантски, отвратителен червей“, казва майката на Барнаби Джо пред Checkpoint. „Мисля, че вече беше умрял, когато се натъкна на него, така че просто видя нещо да се поклаща на ръба на водата там и го изрови, издърпа го нагоре с пръчката, а след това съпругът ми направи снимката.“

Описвайки червея като „кошмарен“, Джо добави: „Като видях снимката, просто, знаете ли, исках да си повърна в устата. Толкова е огромно и… Чудя се дали може да е плавало във водата и дали е поело вода, че да е така подуто.“

Според Fox 8 Барнаби бил по-развълнуван от откритието, отколкото ужасената му майка. Той казва за сайта, че обича да учи за „странни животни“ и че е нарекъл червея „Мъртвия Фред“. Барнаби дори иска да запази странната находка, но родителите му отказват.

„Опитах се да убедя баща ми да го запазя в найлонова торбичка, но той не беше навит на тази идея“, казва Барнаби пред Checkpoint. „Мисля, че ми отказа, защото възрастните не се радват наистина на гигантски червеи в къщите си, така че ако бях възрастен, бих се съгласил с него.“

Въпреки че Барнаби и родителите му не са сигурни дали червеят е жив или мъртъв, те решават да върнат „Мъртвия Фред“ обратно в реката. Когато Барнаби отива да провери червея няколко дни по-късно, той вече е изчезнал.

Spenceriella gigantea

Според Stuff гигантският червей, който момчето открива, не е толкова необичаен за Нова Зеландия. Джон Марис, кураторът на изследователската колекция по ентомология на Университета на Линкълн, казва пред изданието, че макар Мъртвият Фред да изглежда като „същество от кутията на Пандора“, той вероятно е обикновен местен дъждовен червей.

„Известни са някои много големи дъждовни червеи – един метър дължина не е нещо свръх извънредно за тях“, обяснява Марис и отбелязва, че повечето живеят дълбоко в гората, а не в задните дворове на хората. Той добави също, че тъй като Нова Зеландия има 171 местни вида дъждовни червеи, е трудно да се определи какъв вид Барнаби е намерил в имота на родителите си.

Както съобщава Stuff, няколко разновидности на новозеландските червеи могат да нараснат до 30 сантиметра дължина. Сред най-големите е Spenceriella gigantea, вид, който може да нарасне до 1,3 метра дължина.

Без значение какъв точно биологичен вид червей е намерил Барнаби в задния си двор, 9-годишното дете все още е развълнувано от вълнуващата среща. За Мъртвия Фред той казва: „Сметнах го за невероятно откритие и не можех да повярвам на очите си.“

Lombri-compostage

Различни видове червеи се използват във вермикултурата – практиката на хранене на земни червеи с органични отпадъци с цел производството на компост. Обикновено се използва вида Eisenia fetida или пък неговия близък роднина Eisenia andrei. Те се различават от земните (дъждовните) червеи, които живеят в почвата. В тропиците се използват Eudrilus eugeniae и индийският син Perionyx excavatus.

Земните червеи се продават по целия свят; и пазарът е значителен. Както изследователят Дъг Коликът пише в доклада си „More Biology of Night Crawlers (Lumbricus terrestris)“, „През 1980 г. 370 милиона червеи са били изнесени от Канада, със стойност на канадския износ от 13 милиона долара и стойност на дребно в САЩ от 54 милиона долара.“

Земните червеи са отличен източник на протеини за риба, птици и прасета, но също така традиционно се използват и за консумация от човека.

„Ноке“ е кулинарен термин, използван от маорите в Нова Зеландия и се отнася до земните червеи, които се считат за деликатеси за техните вождове.

 
 
Коментарите са изключени за Момче намери 1-метров дъждовен червей в задния си двор

Повече информация Виж всички